Aan het Schammenkamp in Rotterdam-Charlois heeft op 29 januari rond 20:30 uur een hevige explosie plaatsgevonden. Direct daarna ontstond een felle uitslaande brand. Twee personen raakten gewond, van wie één ernstig. Drie andere personen kwamen om het leven. Zij werden in de dagen na de explosie na een grote zoektocht aangetroffen. Het grootste deel van het pand is gesloopt.
U leest een verzamelitem van meerdere dagen. De tekst loopt steeds door onder foto's. Onderaan het artikel staat een video en aanvullende fotoreportage.
Explosie en brand
De explosie was in een groot deel van Rotterdam te horen en veroorzaakte een enorme steekvlam. Daarna brak brand uit. De brandweer schaalde op naar zeer grote brand en GRIP 2. Een bestelbus die voor het pand stond werd door de klap de straat op geslingerd en kantelde. De brand woedde in verschillende woningen en breidde zich uit naar achterliggende bedrijven. De brandweer is met zo'n 80 mensen tot in de vroege ochtend bezig geweest om het vuur onder controle te krijgen. Met behulp van een sloopmachine werd een deel van de achterliggende bedrijven, die ook in brand stonden, gesloopt. Een aantal panden verderop werd zeker 5000 kilo vuurwerk opgeslagen. Hulpverleners en medewerkers van het bedrijf zijn met man en macht bezig geweest om dit vuurwerk veilig te stellen.
Gewonden
De man die zwaargewond raakte, viel als gevolg van de explosie een verdieping naar beneden en kwam daar tussen brokstukken en brandende resten terecht. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand is niet bekend. In totaal werden zeker zes ambulances en het mobiel medisch team opgeroepen. Een tweede persoon raakte lichtgewond en is door ambulancepersoneel nagekeken. Door de explosie en brand konden bewoners van zeker 44 woningen niet terugkeren naar hun woningen. Naast het pand waar de explosie plaatsvond, zijn ruiten van tientallen woningen gesneuveld. Een aantal bewoners kan definitief niet terugkeren: hun woningen moeten worden gesloopt.
Familie vindt vermiste
De dag na de explosie werd bekend dat drie personen als vermist waren opgegeven. Op verschillende manieren was getracht contact met hen te leggen, maar zonder resultaat. De forensische opsporing startte een eerste onderzoek. Op 31 januari verschaften familieleden van één van de slachtoffers zich toegang tot het terrein om met gevaar voor eigen leven te zoeken naar één van de vermisten. Zij troffen het lichaam aan, dat niet veel later geborgen werd. In de loop van de avond werd begonnen met de sloop van een deel van het pand, omdat sprake was van instortingsgevaar. De sloop zette kwaad bloed bij familieleden van de andere twee slachtoffers. Rond 23 uur probeerden zij toegang te verschaffen. Daarop werd de mobiele eenheid ingezet. Twee personen werden aangehouden. De sloopwerkzaamheden werden doorgezet.
Zoektocht naar tweede en derde vermiste
Op 1 februari is na een periode van grove werkzaamheden begonnen met het laagje voor laagje verwijderen van brokstukken. Naast het zoeken naar slachtoffers zijn ook sporen veiliggesteld, waaronder jerrycans met onder andere aceton. Speurhonden werden ingezet om aan te geven waar de slachtoffers zouden liggen. Familieleden van de vermisten werden gevraagd om naar de locatie te komen. Rond 20:30 uur werd het lichaam van de tweede vermiste geborgen. Rond 2:30 uur werden de werkzaamheden stilgelegd omdat vaten met zoutzuur lekten en zorgden voor een chemische reactie. De brandweer kwam ter plaatse om metingen te verrichten. Na zeker 2 uur werden de werkzaamheden hervat. Rond 5:30 uur werd een derde slachtoffer gelokaliseerd. Rond 9:45 uur is het lichaamsdeel geborgen. DNA-onderzoek moest uitwijzen dat het om het derde vermiste slachtoffer ging. Dat nieuws werd op 3 februari bevestigd. In de loop van 2 februari werden de werkzaamheden door de politie op de locatie van het incident afgerond.
Persconferentie
Op 2 februari vond om 16:30 op het stadhuis in Rotterdam een persconferentie plaats. Daarbij waren locoburgemeester Robert Simons, lid eenheidsleiding politie-eenheid Rotterdam Dianne van Gammeren en plaatsvervangend hoofdofficier Lisan Wösten van het openbaar ministerie aanwezig. Alle reeds bekende feiten werden daar op een rij gezet.
Aanhouding voor drugs
Op 3 februari maakte de politie bekend dat een 34-jarige Rotterdammer is aangehouden. Hij wordt verdacht van het vervaardigen van drugs op de locatie waar de explosie plaatsvond. Verschillende media melden dat het om de oom van één van de omgekomen slachtoffers, Jalal O., gaat. Hij zou ook de huurder van de loods zijn. Op de locatie van het incident zijn vaten met aceton en zoutzuur aangetroffen. Ook zijn weegschalen en een zeef aangetroffen. De politie wil niet meer over de verdachte kwijt dan zijn leeftijd en woonplaats. Of het vervaardigen van de drugs en de chemicaliën hebben bijgedragen aan de explosie en brand, moet verder onderzoek uitwijzen.