Zoekacties USAR gaan door en Nederlanders keren terug uit Nepal

Zoekacties USAR gaan door en Nederlanders keren terug uit Nepal

Het Nederlandse USAR-Team gaat door met zoeken naar vermisten in Nepal. Het team gaat verder zoeken in Bahrabise. Volgens lokalen hulpdiensten zijn daar nog een tiental vermisten. Het USAR-Team gaat door met zoeken tot dat de Nepalse autoriteiten dit werk officieel stopzetten. USAR.N verleent haar hulp en expertise bij het bergen van slachtoffers, dit doen zij op primaire verzoek. Maar alleen als het zoek-en reddingswerk dit toelaat.

Het USAR-Team heeft inmiddels 60 objecten doorzocht in Kathmandu, helaas hebben zij daarbij geen overlevende aangetroffen. Het Nederlands USAR-team doet in opdracht van de Verenigde Naties de algehele coördinatie van de zoekacties. De zoekgebieden zijn in kaart gebracht en in sectoren verdeeld. De Verenigde Natie heeft deze coördinatie op zich genomen maar vanwege de expertise van het USAR-Team blijft hun teamleider met zijn staf daarin echter een prominente rol houden.

Het USAR-team heeft haar basiskamp opgezet nabij het vliegveld van Kathmandu en werkt vanaf deze locatie in ploegendienst 24 uur per etmaal door. Het USAR vertrok 26 april met 62 leden, 8 honden en 14 ton aan materieel.

In de nacht van woensdag op donderdag is een vliegtuig geland op Rotterdam The Hague airport met aan boord 50 Nederlanders. Ook waren er twee licht gewonden aan boord. Deze vlucht is de tweede repatrieringsvlucht sinds de aardbeving van zaterdag in Nepal. Op het moment van de aardbeving waren 750 Nederlanders in Nepal. Met zo'n 250 Nederlanders is nog geen contact geweest.  Op een berg in Nepal zaten nog zes Nederlanders vast. De zes Nederlanders zijn donderdagochtend gered en naar een veilig gebied gebracht. Vrijdag 1 mei vertrekt er een 2e charter vliegtuig van Kathmandu naar Rotterdam. Nederlanders die in Nepal zijn en terug willen kunnen zich melden bij SOSI, ambassade, Buitenlandse Zaken en het vliegveld van Kathmandu.