Zeven aanhoudingen voor plannen 'terroristische aanslag' in Nederland (video)

Zeven aanhoudingen voor plannen 'terroristische aanslag' in Nederland (video)

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De plannen van het zevental zouden in een vergevorderd stadium zijn. Van de verdachten kwamen er drie uit Arnhem, twee uit Rotterdam, één uit Huissen en één uit Vlaardingen.

De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en weert aangehouden. Bij hun aanhouding heeft de politie vijf handvuurwapens aangetroffen. Volgens het OM heeft de politie met de aanhouding van de mannen een terroristische aanslag voorkomen. Het plan van de groep zou vermoedelijk zijn om tijdens een groot evenement een aanslag te plegen met Kalasjnikov AK 47's en bomvesten. Op een andere locatie zouden ze een autobom tot ontploffing hebben willen brengen. Wat het precieze doel was van de groep is onderdeel van het onderzoek.

Volgens het OM zijn aan de aanhoudingen maanden van onderzoek vooraf gegaan. Dat onderzoek begon in april nadat de AIVD informatie kreeg over een 34-jarige Irakees die in Arnhem woont. Volgens de informatie zou hij een aanslag in Nederland willen plegen tijdens een groot evenement. Deze verdachte is samen met twee van de anderen in 2017 nog veroordeeld omdat ze uit wilden reizen naar IS-gebied.

Het onderzoek wees uit dat de verdachten op zoek waren naar zware wapens en explosieven. Toen bleek dat de voorbereidingen inmiddels in een vergevorderd stadium waren kwam het onderzoek afgelopen maand in een stroomversnelling. In de Rotterdamse regio wordt in diverse woningen in Rotterdam en Vlaardingen onderzoek gedaan.