Zes verdachten rellen Turkse Consulaat Westblaak Rotterdam worden vervolgd

Zes verdachten rellen Turkse Consulaat Westblaak Rotterdam worden vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat zes verdachten vervolgen voor openlijke geweldpleging tijdens de rellen rondom het Turkse consulaat eerder dit jaar. Eén van de verdachten wordt ook vervolgd voor poging zware mishandeling, hij wordt er van verdacht een politieagent tegen het hoofd te hebben geschopt. Van de zes verdachten zijn er twee minderjarig.

Zaterdagavond 11 maart 2017 was er enorme toeloop van mensen bij het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam. De burgemeester van Rotterdam had die dag een demonstratie verboden. Op die dag zou er een Turks ministerie naar Rotterdam komen om de Turkse gemeenschap te woord te staan vanwege de verkiezingen in Turkije. De Turkse minister van Familiezaken mocht Nederland niet in. Toch werd de minister naar Rotterdam gebracht. Daar werd zij met haar beveiligers aangehouden door de Dienst Speciale Interventies en direct naar Duitsland gebracht.

Toen dit gebeurd was, escaleerde de situatie snel bij het Turkse consulaat. De Mobiele Eenheid moest optreden om de menigte uit elkaar te krijgen. Hierbij werden meerdere aanhoudingen verricht en werd er een politieagent geschopt. 

Direct na de rellen starte de politie en het Openbaar Minsterie een groot onderzoek. Dat onderzoek richtte zich op strafbare feiten. Hieruit worden dus zes verdachten vervolgd.