Zeiljacht in de problemen

Zeiljacht in de problemen

Vrijdag kreegt de bemanning een alarm van Kustwacht centrum Den Helder voor KNRM reddingstations Hoek van Holland. 2½ mijl West Noord West uit de Noorderpier drijft een catamaran met een totale black-out. De bemanning, 2 mannen, waren onderweg van Texel naar Dover toen zij voor de drukke Maasmond problemen kregen.

Een van de twee roeren was uit de scheepshuid losgekomen en onbruikbaar, de V snaar van de motor slipte door en onder zeil was het schip niet hanteerbaar.

Om 17.15 uur was de reddingboot Jeanine Parqui van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij uit de Berghaven vertrokken. Buiten de pieren stond er een 6 Beaufort en een venijnige golfslag van 2½ meter. Een boot van de RPA, de 16, was al ter plaatse maar kon weinig meer uitrichten dan de catamaran in de gaten houden en de omringende scheepvaart waarschuwen.

De Hoekse redders waren om 17.30 uur langszij de onder Zuid-Afrikaanse vlag varende catamaran. In de rommelige zee werd vlot een sleepverbinding tot stand gebracht zodat het “konvooi”om 17.40 uur richting de kust ging. De RPA 16 werd verzocht als begeleiding aanwezig te blijven, met 7 knopen ging het richting Berghaven waar om 19.00 uur werd aangemeerd.