zeiljacht en Hoekse redders gered

zeiljacht en Hoekse redders gered

De KNRM reddingboot Jeanine Parqui uit Hoek van Holland heeft tijdens een hulpverlening in stormweer aan een zeiljacht op de Noordzee een black-out gekregen. Zowel het 14 meter lange zeiljacht “La belle vie” als de “Jeanine Parqui” werden door KNRM reddingboten uit Stellendam en Scheveningen veilig de Rotterdamse haven binnengesleept.

Dinsdagochtend om 05.15 uur werd de bemanning van de KNRM reddingboot Jeanine Parqui gealarmeerd voor een zeiljacht in problemen. Het 14 meter lange zeiljacht “la belle vie” met 6 opvarenden had 20 mijl uit de kust zijn roer gebroken en verzocht assistentie. De KNRM reddingboot Jeanine Parqui was om 07.30 bij het zeiljacht wat in slecht weer ronddobberde. Er stond een volle storm windkracht 8 beaufort met uitschieters naar 9 en een golfhoogte van 5 tot 6 meter. Door de hevige golfslag was het niet mogelijk een opstapper over te zetten en moest de bemanning van het zeiljacht zelf de sleeptros beleggen.

Door een heftige golf werd de sleeptros echter uit de handen gerukt van de jachtbemanning en kwam te water. Hierdoor en de heftige golfslag kon het gebeuren dat de tros in de jetaandrijving van de reddingboot kwam waardoor de reddingboot zijn aandrijving verloor en ook stuurloos dreef in de storm op zee. Direct de KNRM reddingboten Prinses Beatrix uit Stellendam en de Jan van Engelenburg van Scheveningen laten alarmeren om het zeiljacht en de reddingboot op te halen. Deze waren 09.30 ter plaatse waarna de Stellendammers het zeiljacht op sleep namen en de Scheveningers de Jeanine Parqui.

Nadat nog een enkele keer een sleeptros brak door het heftige weer waren de schepen om 11.00 uur tussen de pieren met de inmiddels ook gealarmeerde reddingboot George Dijkstra uit Ter Heijde. In de Nieuwe Waterweg mag er niets meer misgaan. Om 11.30 uur lagen er 4 KNRM reddingboten en 1 zeiljacht aangemeerd in de Berghaven van Hoek van Holland.