Zeer grote brand op bedrijventerrein

Zeer grote brand op bedrijventerrein

vanavond omstreeks kwart over tien is door onbekende oorzaak brand ontstaan in een opslagloods op het bedrijven terrein van de Greenery aan de Jochem van der Houtweg in De Lier. Hierbij raakte niemand gewond.

De opslagloods van de voormalige groenteveiling wordt gebruikt door transportbedrijven en groothandels in groente en fruit. Het gebouw 150 meter lang en 50 meter breed bestaat uit elf bouwdelen waarin verschillende bedrijven zijn gevestigd. De brand is ontstaan in een opslagloods in het midden van het gebouw. Bij aankomst van de brandweer stond een deel van een opslagloods in brand. Deze brand ontwikkelde zich erg snel en werd door de brandweer opgeschaald naar grote brand. De brandweer rukte uit met groot materieel maar kon niet voorkomen dat de brand zich via de dakconstructie verplaatste naar de andere loodsen. Om nog meer materieel en manschappen in te zetten werd opgeschaald naar zeer grote brand met Grip 1.

De brandweer zette 6 blusvoertuigen, 4 hoogwerkers en twee groot watertransporten in uit de gemeente Westland en uit de omliggende brandweerkorpsen uit de regio. Ondanks de inzet zijn de loodsen volledig afgebrand. De brand veroorzaakte veel rookontwikkeling en in de dakplaten bevond zich asbest. Het veilingterrein werd hierdoor uit voorzorg volledig ontruimd. Door de gunstige weersomstandigheden is er geen gevaar geweest voor de omgeving. Uit voorzorg hebben meetploegen in de omgeving metingen uitgevoerd waarbij geen gevaarlijke concentraties zijn gemeten. Het bedrijventerrein blijft afgesloten tot dat het terrein volledig asbestvrij is gemaakt door gespecialiseerde bedrijven. Als de brand uit is en het terrein door de brandweer wordt vrijgeven zal een aanvang worden gemaakt met het opruimen van het asbest.

De bluswerkzaamheden zullen tot in de ochtend toe plaats vinden. De schade aan de gebouwen en de bedrijven is enorm en loopt in de miljoenen euro’s.