Zeer grote brand matrassenfabriek

Zeer grote brand matrassenfabriek

 In Alphen aan den Rijn is matrassenfabriek PBH BV vrijdagavond door brand verwoest. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Ook zijn er geen giftige stoffen vrijgekomen. De brand brak volgens de brandweer rond 18.15 uur uit in het pand aan de Handelsweg.

De brandweer rukte met groot materieel uit en werd geassisteerd door korpsen uit de hele regio. Het vuur zorgde voor veel dikke, zwarte rook. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zou overslaan naar omliggende panden. Naast de matrassenfabriek staat een pand van een producent en distributeur van chemische middelen.

In de directe omgeving staan geen woningen, wel grenst het industrieterrein aan een woonwijk. Er hoefden geen bewoners te worden geëvacueerd, wel moesten zij ramen en deuren gesloten houden.

Het pand is ingestort en moet als verloren worden beschouwd. Er zouden ook explosies te horen zijn geweest. Rond 20.50 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog zeker de hele nacht bezig geweest met nablussen. Het is nog onbekend hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

De rook doorkruiste de vliegroute naar de Aalsmeerbaan van Schiphol waardoor vliegtuigen tijdelijk werden omgeleid. Dat duurde maar tien minuten, omdat de baan daarna volgens schema sloot.

Het treinverkeer tussen Leiden Lammenschans en Alphen aan den Rijn heeft enige tijd stilgelegen, maar kon vanaf 21.00 uur weer langzaam op gang komen. Het industrieterrein ligt dicht langs het spoor.

Avifauna heeft geen last gehad van de rook omdat de wind de andere kant op stond.

Update 14-02-2009: De gemeente Alphen aan den Rijn heeft zaterdagmorgen veegwagens ingezet om straten schoon te maken na de brand in een matrassen- en keukenbladenfabriek van vrijdagavond.

Door de brand kwamen roet resten terecht op straat, in tuinen en op auto's. Het neergedwarrelde spul is niet giftig, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek laten weten. De politie is bezig met onderzoek naar de oorzaak van de brand, de uitkomst daarvan wordt in de loop van de week verwacht. Mensen die schade hebben door de brand krijgen maandag van de gemeente te horen wat ze kunnen doen. Schade kan mogelijk worden verhaald op het bedrijf. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er tot nu toe nog geen meldingen van burgers binnengekomen.