Wiek van ’t Zelfde met (brandweer) pensioen

Wiek van ’t Zelfde met (brandweer) pensioen

Je geeft het hem absoluut niet, maar Wiek van ’t Zelfde is op 21 maart 60 jaar geworden. De uiterste leeftijd voor een actief brandweerman. Maandagavond 31 maart om 24.00 uur moest zijn pieper dan ook echt uit. Brandweer Ridderkerk is voor Wiek verleden tijd.

Als je met deze bevlogen brandwacht 1e klas aan de praat komt dan vliegen de anekdotes je direct om de oren. In de bijna 20 jaar dat de Senior facilitair medewerker van de Rabobank vrijwilliger is bij het korps Ridderkerk is veel gebeurd.
Binnen 15 minuten na de start van zijn loopbaan gaat de pieper voor een brandmelding aan de Noordenweg. Aangekomen bij de kazerne krijgt hij de opdracht van commandant Verhoef om achter het stuur van de brandweerwagen te springen en met zwaailicht en sirene uit te rukken. “Een ongekende start van mijn carrière, iets wat nu natuurlijk nooit meer mogelijk is. Voor dat je nu op zo’n wagen mag rijden krijg je eerst een flinke opleiding en moet je een aantal jaren ervaring op doen”, verteld de brandweerman met een brede lach. “Gelukkig was er niets aan de hand want ik wist echt niet hoe de pomp werkte”. Het rijden met zwaailicht en sirene brengt hem op nog een leuke anekdote. “Voor de cursus brandwacht moesten we met twee collegae op cursus in Rotterdam. Nu gebeurde het dat we op de Stadionweg in Rotterdam in een file voor het voetbal terecht kwamen. Zetten we gewoon de sirene en zwaailicht aan en waren we er zo voorbij. Later gebeurde het nog een keer, maar werden we aangehouden door een motoragent. In plaats ons terecht te wijzen vroeg die beste man waar we naar toe moesten en ging hij zelfs met alle toeters en bellen voor ons rijden!”.

De eerste echte grote inzet was de boerderij van boer Blok aan de Verbindingsweg. Bij deze inzet maakte ook bevelvoerder Wim van Wingerden kennis met van ’t Zelfde. “Op een ongelukkig moment spoot ik de helm per ongeluk van zijn hoofd. Je begrijpt wel dat dit de nodige hilariteit opleverde bij de collegae”. In de volgende uren van het interview passeert de ene na de andere inzet. Zo blijft natuurlijk de brand in de manege grote indruk maken. Hier bleek ondermeer dat Wiek een grote kennis van zaken heeft bij het omgaan met paarden. Hij heeft bij deze inzet een groot aantal paarden uit de schuur gehaald. Ook werd hij veel ingezet bij paarden die in de sloot lagen. Zonder een greintje angst stapte hij de sloot in om een goed gesprek te hebben met het ongelukkige beest. Na dit gesprek was het heel eenvoudig om het gewillige beest op het droge te krijgen. Sindsdien wordt hij ook wel paardenfluisteraar genoemd. Minder gelukkig was hij in de omgang met honden. Hoe klein ze ook waren, hij liep er met een hele grote boog omheen. Ook werken “op hoogte” was niet zijn favoriete bezigheid. Bij een inzet op de Kerksingel moest de ladderwagen er aan te pas komen om Wiek uit de dakgoot te plukken.

Wiek was ook afgelest op het regiovoertuig. De dompelpomp is bij menig grote inzet in de regio en daarbuiten ingezet. Zo ook in het Limburgse Arcen. In de eerste dagen van de flinke watersnood ramp was je aangewezen op jezelf. Ik moest ’s nacht een grote boodschap doen en had daarvoor een stil plaatsje opgezocht. Bleek het een dag later dat dit midden in de tuin van de burgemeester was.


In het gesprek met Wiek komen allerlei anekdotes boven drijven. Eén kan er niet onvermeld blijven.
Wiek is niet één van de grootste en toen hij tijdens een uitruk de hulpverleningswagen bestuurde, samen met de ook niet al te grote Jolanda Muntz, leverde dit bij de politie vragen op. De dienders kwamen in de kazerne vragen hoe het kon dat zij een grote brandweerwagen tegenkwamen op de Koninginneweg waar niemand in zat!

Donderdag 3 april zal Wiek tijdens een, ongetwijfeld drukke, receptie afscheid nemen van de actieve dienst. Wellicht zullen we van Wiek in de toekomst nog horen want postcommandant Jos de Beer is van mening dat deze oud gediende zijn kennis best kan doorzetten naar de jeugd en zien we hem terug in een andere functie.

Update afscheid:

Donderdagavond 3 april was het dan zover. Het afscheid van Wiek van 't Zelfde bij de Ridderkerkse brandweer. Donderdagavond werd hij samen met zijn vrouw opgehaald bij zijn woning in Ridderkerk. Drie tankautospuiten en het hulpverleningsvoertuig haalden hem met optische en geluidssignalen op. Wiek heeft meestal dienst gedaan als chauffeur/pompbediener. Zo had hij deze avond de eer om de TS47-3 voor de laatste keer naar de Ridderkerkse kazerne te rijden. Zijn vrouw ging mee als bevelvoerder. Naast deze functie was Wiek ook betrokken bij het Bedrijfs Opvang Team (BOT). Aangezien hij elk jaar voor Sinterklaas speelt met een aantal andere brandweerlieden was deze avond ook het toneel van Sinterklazen en Zwarte Pieten.

Eenmaal op de kazerne vond eerst het officiële gedeelte plaats van het afscheid. Postcommandant J. de Beer sprak namens de Ridderkerkse brandweer zijn dank uit, ook aan zijn werkgever, de Rabobank. Hij bedankt hen voor het menigmaal 'lenen' van Wiek tijdens een uitruk. Met hen gingen Wiek en zijn vrouw ook nog op de foto. Na de postcommandant kwam burgemeester Hermans-Vloedbeld aan het woord. Ook zij prees Wiek voor zijn inzet. Ze reikte hem een certificaat uit en spelde hem een oorkonde op. Wiek's vrouw werd ook bedankt voor het 'afstaan' van haar man voor de brandweer. Ook de districtscommandant was aanwezig. Zij reikte hem officieel zijn ontslagbewijs aan wat toch ook met enige pijn in het hart gepaard ging.

Tekst: Hans Muntz