Werknemer Openbaar Ministerie Rotterdam opgepakt wegens verduistering

Werknemer Openbaar Ministerie Rotterdam opgepakt wegens verduistering

De Rijksrecherche heeft maandag drie mensen aangehouden die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij fraude met inbeslaggenomen geld van het Openbaar Ministerie (OM). Eén van de drie werkt op de administratie van het arrondissementsparket in Rotterdam. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrift, oplichting, verduistering en witwassen. De twee andere aangehouden verdachten – een man en een vrouw- zijn familieleden van de man. Ze worden verdacht van witwassen. Er is vermoedelijk geld overgemaakt naar hen. Het gaat, op dit moment, vermoedelijk om meer dan 300.000 euro. De twee mannen zijn vandaag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Het onderzoek naar de fraude en het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt gedaan door de Rijksrecherche en de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket. De werkplek van de man is doorzocht en twee woningen. Het onderzoek richt zich ook op het terugkrijgen van het verduisterde geld. Er is beslag gelegd op administratie, 6600 euro contant geld en waardevolle apparatuur, omdat misdaad niet mag lonen.

Voorbeeldfunctie
De verduistering kwam aan het licht door een reguliere accountantscontrole. Er is meteen aangifte gedaan, waarop het onderzoek is gestart. Ambtenaren hebben een voorbeeldfunctie en dienen van onbesproken gedrag te zijn. Indien er een vermoeden is van fraude dan wordt dat meteen aangepakt. De man is lopende het onderzoek op non-actief gesteld. Alle dossiers waar de man bij betrokken was, zullen worden onderzocht. Er wordt gekeken of de man de interne procedures heeft gevolgd en indien nodig zullen de procedures tegen het licht gehouden worden.