Werken als beroepsbrandweer

Werken als beroepsbrandweer

Brandweer Rotterdam-Rijnmond zoekt nieuwe beroepsbrandweerlieden. Mannen en vrouwen met improvisatievermogen, die tegen een stootje kunnen. We interviewen Ben de Wilt, wachtcommandant op brandweerkazerne Groene Tuin in Rotterdam, om te vragen: hoe is het om brandweerman te zijn?

Hoe ziet de werkdag op een beroepskazerne eruit?

Ben: “Een beroepskazerne is een kazerne waar dag en nacht brandweerlieden paraat staan om uit te rukken. We zijn met drie ploegen en we draaien diensten van 24 uur, van 08:00 uur ’s ochtends tot de volgende ochtend 08:00 uur. Bij aanvang van de dienst controleert iedereen zijn of haar persoonlijke uitrusting. Daarna controleren we het voertuig, om er zeker van te zijn dat alles werkt als we moeten uitrukken. Dat kan op ieder moment van de dag gebeuren.”

“Daarna begint ons dagprogramma. In de ochtend doen we vaak een oefening, bijvoorbeeld het werken met groot redgereedschap dat we aan boord van de wagen hebben. Of we doen een theorie-oefening. Verder kan de dag bestaan uit het verkennen van ons verzorgingsgebied, want er wordt in de stad altijd wel ergens gebouwd of er liggen straten open. Daar moet je mee bekend zijn. Verder doen we regelmatig huisbezoeken om zogeheten woningchecks uit te voeren. Dan gaan we in gesprek met bewoners over brandveiligheid en we hangen een rookmelder op. Ook sporten we elke dag, we zorgen dat de kazerne netjes opgeruimd is en ons materiaal goed onderhouden is. Alles altijd met de brandweerwagen in de buurt, want we kunnen elk moment een alarm krijgen.”

Hoe vaak moet je uitrukken tijdens zo’n 24-uursdienst?

Ben: “Dat is heel verschillend, afhankelijk van hoe vaak men de brandweer belt. Op onze kazerne is dat gemiddeld drie tot vijf keer per dag. Of in de nacht natuurlijk. En dat kan voor van alles zijn. Uiteraard rukken we uit voor brand, of het nu gaat om een container-, een auto- of een woningbrand. Maar we worden ook ingezet als iemand bekneld zit na een aanrijding, bij een gaslekkage, een koe in de sloot, een auto te water, of om collega’s van de politie of van de ambulance te helpen, bijvoorbeeld om iemand op een brancard veilig beneden te krijgen. En we kunnen allemaal reanimeren, dus als iemand in de buurt een hartaanval krijgt dan gaan we er ook naartoe. Je weet nooit wat de dag gaat brengen!”

Jullie zoeken mensen met een goede conditie. Waarom is dat?

Ben: “Brandweerman of –vrouw is een beroep waarbij je fysieke inspanning levert. Je sjouwt met brandslangen, je werkt met zwaar redgereedschap of je staat vlak bij een brand waarvan je de hitte door je pak heen kunt voelen. Werkzaamheden dus waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Verder moet je op elk moment van de dag kunnen pieken, dag en nacht. Daar moet je een goede conditie voor hebben.”

Kan iedereen solliciteren op de vacature?

Ben: “We zijn op zoek naar mensen die al beschikken over hun brandweerpapieren, het diploma Manschap A om precies te zijn. Het liefst met minimaal een jaar ervaring. Het zullen dus vooral mensen zijn die nu al brandweervrijwilliger zijn, want die beschikken over de benodigde diploma’s, of die elders al beroepsbrandweer zijn of zijn geweest.”

Moet je in de regio wonen om te mogen solliciteren?

Ben: “Nee hoor, dat is niet nodig. Als je wordt aangenomen, kom je te werken op één van de beroepskazernes in de regio. Daar begint en eindigt je dienst. Waar je vandaan komt maakt ons niets uit!”

De hele vacature is te vinden op vr-rr.nl/beroepsbrandwacht. Solliciteren kan t/m 28 oktober.