Weer twee aanhoudingen voor bedreiging na Turkse couppoging

Weer twee aanhoudingen voor bedreiging na Turkse couppoging

In het onderzoek bedreigingen na de Turkse couppoging heeft de politie van de eenheid Rotterdam nog twee verdachten aangehouden. Dinsdag 27 september heeft de politie een 31-jarige Rotterdammer opgepakt. De man wordt verdacht van opruiing en belediging na de mislukte coup in Turkije. Hij deed dit voornamelijk op social media. De telefoon van de man is in beslag genomen. Na verhoor mocht de man gaan.

Ook woensdag 28 september heeft de politie een aanhouding verricht. De politie heeft een 44-jarige man uit Utrecht aangehouden, op verdenking van bedreiging op social media. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie hem van het overtreden van de Wet Wapens en Munitie. Net als de Rotterdammer is ook deze verdachte na verhoor heengezonden.

Een speciaal politieteam in Rotterdam onderzoekt alle aangiften en meldingen die zijn gedaan na de couppoging in Turkije in juli. Begin deze maand werd door dit team een 42 en 43-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van opruiing, belediging, vernieling, bedreiging en haatzaaien. Zij zijn onder voorwaarden heengezonden door de rechter commissaris. Het onderzoek van het speciale politieteam loopt nog, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voorkomen van spanningen en aanpakken van strafbare feiten
De situatie in Turkije en de gevolgen daarvan op de Nederlandse samenleving hebben onze aandacht. We beschikken over een uitgebreid netwerk en spreken regelmatig met vertegenwoordigers van verschillende stromingen. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de gemeenten. De aangiften die zijn gedaan worden door de politie onderzocht, daar waar strafbare feiten zijn gepleegd treden we samen met het Openbaar Ministerie op.