Voorkom bezoek van politie en betaal u boete alsnog

Voorkom bezoek van politie en betaal u boete alsnog

Dit najaar besteedt de politie in het hele land extra aandacht aan de inning van nog niet-betaalde boetes. Dat geldt ook voor mensen die zich niet gemeld hebben voor een taak- of gevangenisstraf. ‘Het hele jaar door houden agenten zich bezig met het innen van boetes, maar komende periode wordt er nog uitdrukkelijker op ingezet’, vertelt Gert van der Zee, chef van de Parketpolitie. ‘We zetten fors in. 

Dagelijks gaan er meerdere agenten de straat op. Ze komen bij mensen aan de deur en doen controles via ANPR. De recherche spoort veroordeelden op die zich bewust schuilhouden voor de politie. Het eerste resultaat voor de actie is hiermee al behaald; we hebben onlangs iemand aangehouden die nog ruim 300 dagen moest zitten.’ De politie komt niet zomaar bij mensen aan de deur. Deze mensen hebben het hele jaar door al meerdere malen herinneringen gehad om het verschuldigde bedrag te betalen. Als mensen hier na negen maanden nog geen gehoor aan hebben geven, komen ze op een lijst te staan om aangehouden te worden. 

Van der Zee: ‘Hierdoor loop je dus de kans dat de politie bij je aan de deur komt of dat je ergens anders aangehouden wordt. En dat is natuurlijk erg vervelend. Daarnaast loopt het bedrag ontzettend op wanneer je niet betaalt. Het is daarom slim om je boete zo snel mogelijk te betalen en verdere problemen te voorkomen. ’Als u nog een boete of straf open hebt staan, kunt u binnenkort nog een kaart van de politie verwachten, als een soort laatste waarschuwing. ‘U krijgt dan de mogelijkheid om toch nog te komen betalen, maar anders komen we toch echt bij u aan de deur. 

Boetes moeten nu eenmaal worden betaald en straffen uitgezeten. Niemand mag zijn straf ontlopen.’ Tijdens de actie werkt de politie samen met diverse partners. Zo controleren gemeentelijke stadswachten kentekens van geparkeerde voertuigen in de wijken. Ook is er een nauwe samenwerking met de Koninklijke Marechaussee die controles doet op onder andere luchthaven Rotterdam The Hague Airport.