Vliegtuigkaping voorkomen

Vliegtuigkaping voorkomen

Een toestel van Transavia (boeing 737-800) is dinsdag op Rotterdam Airport urenlang aan de grond gehouden omdat de vrees bestond dat het zou worden gekaapt. Twee passagiers uit Dordrecht zijn gearresteerd.

Er werd tot actie overgegaan na een melding op het alarmnummer 112, kort voor het vertrek van het vliegtuig. Justitie kan nog niet zeggen of het telefoontje vanuit het vliegtuig werd gepleegd of van buiten kwam.

In eerste instantie werden drie passagiers aangehouden, twee mannen en een vrouw. Een van de mannen is inmiddels weer vrij gelaten. De 31-jarige man en de 28-jarige vrouw die nog vastzitten, worden door justitie beschuldigd van 'voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping'. Hun woning in Dordrecht is dezelfde nacht nog doorzocht. Justitie meldt dat 'een aantal zaken in beslag is genomen die nader onderzocht zullen worden'.

Het toestel zou om 15.20 uur naar de Turkse plaats Bodrum vliegen. Rond 21.00 uur werden alle 114 passagiers uit het toestel gehaald en opgevangen in het restaurant van Rotterdam Airport. De drie verdachten werden buiten het vliegtuig aangehouden.
Het merendeel van de reizigers is later op de avond met een ander toestel van Transavia alsnog naar Turkije gevlogen. In het lege vliegtuig is nog gezocht naar wapens en explosieven, maar er is niets gevonden.

Het duurde uiteindelijk meer dan vijf uur voordat de marechaussee en de politie ingrepen. Justitie en de marechaussee gaan onderzoeken waarom dat zo lang moest duren en hoe het in de toekomst voortaan sneller kan.

Update 29/8: Oorzaak van de 'bijna kaping' lag in de relationele sfeer tussen de 3 personen. De vrouw had een geheime relatie met de huisvriend, maar ging met haar andere thuiswonende vriend naar Turkije. Aangezien de ander dat niet kon of wilde bevatten, ondernam hij deze actie. Ook had de verdachte een poging ondernomen om hun auto te saboteren voor de rit naar Rotterdam, wat echter mislukte.