Vliegtuigen Defensie laag over regio voor fotovlucht

Vliegtuigen Defensie laag over regio voor fotovlucht

Zaterdagmiddag vlogen twee toestellen van Defensie laag over de regio. Het ging om een patrouillevliegtuig van de Nederlandse Kustwacht, een Dornier 228-212 en de Gulfstream IV, een passagiersvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Het vliegtuig is sinds 1 april 1996 in gebruik bij Defensie. De foto's tonen de toestellen boven Schiedam, maar ook elders in het land doken beelden op. 

Fotovlucht

Het bleek te gaan om een fotovlucht boven delen van Nederland, aldus Defensie. Deze specifieke vlucht wordt eens in de drie jaar uitgevoerd. De foto's vanuit het kustwachtvliegtuig richting de Gulfstream IV gemaakt, worden gebruikt op bijvoorbeeld sociale media, maar kunnen ook ergens anders gebruikt worden waar dat nodig is.

Gulfstream IV

Voor het vervoer van militaire en civiele autoriteiten kocht de Koninklijke Luchtmacht in december 1995 het tweedehands zakenvliegtuig. De Gulfstream IV kan 11 (hooggeplaatste) personen snel en veilig vervoeren over grote afstanden. De 2-motorige jet heeft een vliegbereik van maximaal 7700 kilometer en kan tot een hoogte van 14 kilometer komen. De Gulfstream IV is ingedeeld bij het 334 Squadron op Vliegbasis Eindhoven.

Ook het kustwachtvliegtuig, type Dornier,  is onderdeel van Defensie. Er zijn er twee van inzetbaar vanaf luchthaven Schiphol. De vliegers zijn van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht en twee sensoroperators (waarnemers die de apparatuur bedienen). Een waarnemer is van Rijkswaterstaat en gespecialiseerd in milieuovertredingen op zee. De ander komt van de politie, douane of Koninklijke Marechaussee. Deze sensoroperator houdt zich bezig met handhaving, zoals grensbewaking, visserij-inspecties, zoeken naar verdachte schepen en naleving van verkeersregels.