Vijftien jaar cel voor moord op Caroline van Toledo in Oostvoorne

Vijftien jaar cel voor moord op Caroline van Toledo in Oostvoorne

De rechtbank in Rotterdam heeft Leon van M. uit Brielle veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op Caroline van Toledo. Deze zaak staat ook wel bekend als de kofferbak moord in Oostvoorne. De straf valt vijf jaar lager uit dan justitie had geeist. 

In de vroege ochtend van 3 september 2005 werd Caroline overvallen in haar huis in Oostvoorne. Ze werd mishandeld en in de kofferbak opgesloten van haar eigen auto. De auto is in het nabijgelegen recreatiegebied Kruininger Gors in brand gestoken. Uit onderzoek bleek dat de vrouw tien nog leefde. Met haar bankpas werd na haar dood nog gepind, de rechter denkt dat dit door de broer van Leon van M. is gedaan.

De zaak kende pas jaren geleden een doorbraak. In het verkoolde lichaam werd een beperkt DNA-spoor gevonden die overeenkomsten had met het DNA van Leon van M. Ook werd hij door meerdere getuigen aangewezen als de dader. De verdachte bleek altijd ontkennen en was al geruime tijd, wel met een enkelband, op vrije voeten. Die schorsing wordt direct opgeheven.

De rechtbank gaat niet mee met de eis van 20 jaar. De rechtbank vind de maximum straf niet passend. Eén van de redenen dat de straf lager is, is dat het om een dolcase zaak gaat van ruim veertien jaar geleden.