Vijf explosies in één nacht in Rotterdam, bedraad explosief keert terug (video)

In de afgelopen nacht hebben in Rotterdam vijf explosies plaatsgevonden. Bij vier van de vijf bleef schade enigszins beperkt. Op de Charloisse Kerksingel is met een bedraad explosief een enorme ravage aangericht.

Rond 23:45 uur ontstond schade aan een brievenbussen in een portiek aan het Noordplein. Rond 1:45 was het raak bij een portiek aan de Charloisse Kerksingel. Daar werd een enorme ravage aangericht met een bedraad explosief. De deur van het portiek werd volledig aan stukken geblazen, ruiten sneuvelden tot aan de bovenste verdieping en lampen van portieken verderop zijn uit het plafond gevallen. Voor het portiek stonden twee geparkeerde auto’s die eveneens veel schade opliepen. Brokstukken van het geheel liggen door de hele straat verspreid. De brandweer heeft met een ladderwagen gecontroleerd of in de woningen van het getroffen portiek nog mensen aanwezig waren. In één van de woningen bleek dat het geval: de bewoners hadden door de enorme klap heengeslapen. Vanwege de veiligheid mochten zij hun woning niet meer verlaten.

Rond 3:00 uur waren op zowel de Dantestraat als op de Pretorialaan explosies. Op de Dantestraat was eveneens sprake van een bedraad explosief. De schade bleef beperkt tot een aantal ruiten en een deur. Op de Pretorialaan ontstond schade bij een café.

Drie kwartier later vond nog een explosie plaats op de Koenraad van Zwabenstraat in Rotterdam. Daar was een hoekwoning doelwit van een explosie. Door de klap ontstond schade aan de deur, op straat liggen glasscherven.

Team explosieven veiligheid en de forensische opsporing verrichten onderzoek naar de explosies en stellen sporen veilig. Vanwege de hoeveelheid incidenten in deze nacht is extra personeel opgeroepen om op alle locaties sporen veilig te stellen.

Na maanden van explosies waarvan het overgrote deel met zwaar vuurwerk gepleegd werd, valt op dat het explosief met draad teruggekeerd is. Deze zelfgefabriceerde pakketjes bevatten vaak onder andere flitspoeder uit bijvoorbeeld cobra’s en zijn vele malen sterker en gevaarlijker. De pakketjes worden bijvoorbeeld gebruikt bij plofkraken. In januari vonden meerdere explosies plaats met bedrade explosieven. In juli heeft de EOD een bedraad explosief onschadelijk gemaakt, nadat dat werd aangetroffen in een brievenbus.

Noordplein Rotterdam:

woftN7.jpg

Charloisse Kerksingel Rotterdam:

26DbKd.jpg

y6HOma.jpg

x26WIY.jpg

aj8XAQ.jpg

C9pnvU.jpg

dPs6Rw.jpg

6vaclL.jpg

xAcdHj.jpg

rT9cx9.jpg

xTEzLq.jpg

Dantestraat Rotterdam:

YUG0Tw.jpg

pgJfbx.jpg

mabN0y.jpg

JHiIvY.jpg

Pretorialaan Rotterdam:

pMOcVQ.jpg

voVJ6z.jpg

Koenraad van Zwabenstraat Rotterdam:

blqFAG.jpg

0e1Syd.jpg

XtvSOY.jpg