Vier aanhoudingen en veel geld en drugs gevonden tijdens fouilleeractie in Rotterdam

Vier aanhoudingen en veel geld en drugs gevonden tijdens fouilleeractie in Rotterdam

De politie heeft het afgelopen weekeinde veel geld en drugs gevonden, nadat vrijdagavond bij een fouilleeractie op de Hillevliet twee mannen in een bestelbusje waren aangehouden. In het busje werd vrijwel meteen een luik ontdekt waarachter ruim 10 kilo hard drugs en een groot geldbedrag verstopt zaten. De bestuurder van de bus had ook zeven mobiele telefoons bij zich.

Daarop werd besloten nader onderzoek te doen in de woonhuizen van de bestuurder en bijrijder. In het woonhuis van de bestuurder werd vervolgens nog enige kilo’s cocaïne en speed gevonden. Maar er werd ook meer geld gevonden: tienduizenden euro’s in brief- en muntgeld. Bovendien waren er 37 mobiele telefoons in de woning. In de woning van de man werden twee vrouwen aangehouden die worden verdacht van witwassen en er werd beslag gelegd op luxe goederen en een waardevolle auto. De woonhuizen bevonden zich in Rotterdam-West en Prins Alexanderpolder. Een van de vrouwen was bezig geld uit de woning te halen toen de politie aankwam. In de tas bevond zich ook een geldtelmachine.

Ondermijning 
De controle van het voertuig vond plaats in een veiligheidsrisico gebied op Rotterdam-Zuid. In zo’n gebied mag de politie na een bevel van de officier van justitie preventief fouilleren, waarbij alle personen op straat, in auto’s en openbare gelegenheden gefouilleerd kunnen worden, en auto’s kunnen worden doorzocht op zoek naar wapens. Worden daarbij andere strafbare feiten geconstateerd dan kan de politie daarop ook onderzoek doen. Fouilleeracties kunnen een belangrijke rol spelen bij de aanpak van ondermijnende activiteiten, een belangrijke prioriteit van de politie en het openbaar ministerie. Ondermijnende activiteiten zijn activiteiten waarbij vermenging van onder- en bovenwereld plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer illegale netwerken gebruik maken van legale diensten zoals bijvoorbeeld huisvesting. Binnen de aanpak van ondermijning werken overheidsinstanties als RIEC, politie, Fiod, belastingdienst, openbaar ministerie en gemeenten en provincies samen met bijvoorbeeld makelaars en verhuurders. Gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol, net zoals burgers die de politie van tips voorzien. Instanties zoals banken, douane en belastingdienst kunnen de politie zicht geven op bijvoorbeeld witwassen, illegale goederenstromen en fraude.