Veroorzaker verlaat plaats ongeval

Veroorzaker verlaat plaats ongeval

De bestuurder van een busje is op zijn kop in een slootje beland door toedoen van een andere weggebruiker. Op de N57 werd hij ingehaald door een auto, maar bij de naderende rotonde, sneed de auto het personenbusje en ramde hem. Deze verloor de macht over het stuur met alle gevolgen. Een ambulance die achter het busje reed heeft alles zien gebeuren.

De ontsnapte veroorzaker, een grijze auto van het merk Audi, is niet gestopt en zal indien de bestuurder gevonden wordt, een ‘verlaten plaats ongeval’ (VPO) ten laste worden gelegd. De bestuurder van het busje kwam ongedeerd uit zijn voertuig. De gearriveerde brandweer behoefde niet in actie te komen.

Besluit Wegenverkeerswet artikel 7 ‘Verlaten plaats ongeval’
Artikel 7 van de Wegenverkeerswet bevat een verbod op het doorrijden na een aan aanrijding. Als iemand betrokken is geweest bij een aanrijding waarbij een ander is gedood of waarbij schade of letsel is toegebracht, mag hij de plaats van het ongeval niet verlaten tot het moment dat hij behoorlijk gelegenheid heeft geboden tot vaststelling van zijn identiteit en die van zijn voertuig. Ook mag hij gewonden niet in hulpeloze toestand achterlaten.

Een en ander geldt natuurlijk alleen indien diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat een nader is gedood of dat schade of letsel is toegebracht. Afgezien van de situatie waarin een gewonde in hulpeloze toestand is achtergelaten kan strafvervolging worden voorkomen indien men zichzelf vrijwillig binnen 12 uren na het verkeersongeval bij de politie meldt.

Voor dit misdrijf kan een boete tot €4500,= worden opgelegd en gevangenisstraf tot 3 maanden, alsmede een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 5 jaar, bij recidive 10 jaar.