Vermeende IS-Strijder aangehouden bij Marathon van Rotterdam

Vermeende IS-Strijder aangehouden bij Marathon van Rotterdam

Vandaag werd bekend door diverse media dat de politie rond de Marathon van Rotterdam een vermeende IS-strijder heeft aangehouden. De 34-jarige Mounir E. had een gebiedsverbod gekregen voor het centrum van Rotterdam, omdat hij mogelijk een aanslag wilde plegen. De politie heeft de aanhouding bevestigd tegenover RTV-Rijnmond.

Ondanks het gebiedsverbod van Mounir E. kwam hij toch in de buurt van het evenement. De politie heeft hem weten aan te houden en heeft hem pas weer vrijgelaten tot na het evenement. 

Justitie mag sinds 1 maart een gebiedsverbod opleggen aan potentiële terroristen. De maatregel is ter vergelijke met de voetbalwet, waarbij hooligans zich moeten melden op het politiebureau wanneer hun club een wedstrijd speelt.

In april werd er vijf jaar celstraf geeist tegen Mounir E. Volgens Justitie was hij een Syriëganger en kwam zijn naamv oor op een harde schijf van IS.

De 34-jarige Spijkenisser werd vrijgesproken door de rechter omdat hij vond dat het bewijs te mager was. Wel moest hij een jaar de cel in vanwege bedreiging en het kopen van een wapen. Die straf had hij inmiddels in voorarrest uitgezeten en daarom kwam Mounir E. in april vrij. De 34-jarige verdachte heeft een gebiedsverbod voor Rotterdam-Centrum en Spijkenisse. Hij woonde vroeger in Spijkenisse en heeft daar een aantal mensen bedreigd.