Verdachten van grafschennis opgepakt Zuiderbegraafplaats Rotterdam

Verdachten van grafschennis opgepakt Zuiderbegraafplaats Rotterdam

De politie hield begin oktober twee verdachten aan na verschillende diefstallen op het Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. Door uitgebreid onderzoek onder leiding van een officier van justitie kwam de politie twee mannen op het spoor. De politie kreeg vanaf juli meldingen van de diefstal van met name metalen vazen en kandelaars van graven. In totaal kwamen er 18 aangiften binnen. De waarde van de gestolen spullen lag tussen de 200 en 350 euro.

De politie startte in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie na de eerste aangiftes een onderzoek. Er werd onder meer extra gesurveilleerd rondom de begraafplaats door zowel herkenbare als onherkenbare politieagenten. Doel van deze surveillance was het vergaren van informatie die voor het onderzoek van belang kon zijn. Daarbij werd een 48-jarige man diverse keren gezien op de begraafplaats. De man bezocht daar het graf van zijn moeder, maar vertoonde opvallend gedrag. Zo werd zijn identiteit bekend. Toen het politieteam bij metaalopkopers de verplichte registers ging bekijken, dook de naam van de man op. Begin oktober werd hij aangehouden op verdenking van diefstal en grafschennis. De man is donderdag 8 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hem onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Een medeverdachte, een 40-jarige Rotterdammer, werd eveneens begin oktober aangehouden, op verdenking van diefstal en heling.

Opluchting onder nabestaanden
Met de aanhouding van de verdachten is aan een periode van onzekerheid bij de gedupeerden een einde gekomen. De diefstallen zorgden voor gevoelens van onbehagen bij de direct betrokkenen. De weggenomen goederen hadden vaak een zeer grote emotionele waarde en de diefstallen zorgden ervoor dat het verlies en verdriet dat betrokken nog steeds hebben, werd vergroot. Inmiddels zijn de aangevers tijdens een speciale informatieavond door het Openbaar Ministerie en politie ingelicht over het onderzoek en de aanhoudingen. Daarmee kon een periode van onzekerheid worden afgesloten. De gestolen vazen en kandelaars zijn verkocht tegen de metaalprijs en vervolgens op één kandelaar na allemaal omgesmolten.. De aangevers kunnen zich bij de strafzaak voegen als benadeelde partij. De zaak komt waarschijnlijk in januari 2016 voor de rechter.