Verbod Greenpeace tegen actie Russische Olietanker Rotterdamse haven

Verbod Greenpeace tegen actie Russische Olietanker Rotterdamse haven

Zaterdagavond heeft de rechter besloten dat Greenpeace geen actie mag voeren tegen de Russische olietanker Michail Oeljanov. Deze olietanker vervoert olie uit het Noorpoolgebied waar Greenpeace actie tegen voert. Het bedrijf wat de olie wint, Gazprom, had een kort geding aangespannen tegen de actie. Greenpeace mag van de rechter de olietanker niet hinderen bij aankomst, het lossen en vertrek in de Rotterdamse haven.

Bij de actie van Greenpeace zou het schip Artic Sunrise worden ingezet. Deze ligt momenteel voor de haven van Rotterdam. Het is de eerste keer dat het schip weer wordt ingezet voor acties tegen Noordpoololie. Vorig jaar werd het schip aan de ketting gelegd in het Russische Moermansk na acties daar. De bemanning en actievoerders van de Artic Sunrise werden toen twee maanden vastgehouden en het schip lag maandenlang aan de ketting. Het schip is onlangs gerepareerd en kan nu weer worden ingezet door Greenpeace. Of er andere acties worden ondernomen door de organisatie is niet bekend.

Eerder dit jaar werd er ook al actie gevoerd tegen de olietanker Michail Oeljanov door Greenpeace toen deze voor de eerste keer de Rotterdamse Haven binnenkwam met de zogenoemde Noordpoololie.