Veiligheidsdag in Barendrecht

Veiligheidsdag in Barendrecht

Op zaterdag 6 april organiseerde de gemeente Barendrecht een unieke en vrij toegankelijke Veiligheidsdag op het gemeentehuisplein (Binnenhof 1). De gemeente en haar partners op het gebied van fysieke en sociale veiligheid presenteerden zich op deze dag tussen 10.00 en 16.00 uur aan het publiek.

Hoe voorkom ik brand in mijn woning? Wat zijn de taken van de verschillende hulpdiensten bij een groot ongeval? Hoe is het om handboeien of een kogelwerend vest te dragen? Wat leer ik tijdens een EHBO-cursus? Hoe ziet een hennepkwekerij eruit en wat zijn de gevaren? Wat is de rol van Defensie bij chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) incidenten? Wat doet het waterschap? Wat is buurtpreventie? Wat zijn de gevaren van alcohol- en drugsgebruik? Op deze en nog heel veel andere vragen kregen jong en oud tijdens de Veiligheidsdag antwoord.

Demonstraties en workshops

Gedurende de dag vonden doorlopend demonstraties plaats. Van hulpverlening bij grote ongevallen en een aanhouding door bikers tot abseilende militairen vanaf het gemeentehuis. Doormiddel van workshops kon er ervaren worden wat een EHBO-cursus voor beginners inhoudt.

Materieel

Altijd al een kijkje willen nemen in een  SIGMA-tent, een ambulance of een hennepkwekerij? Het behoorde tot de mogelijkheden. Maar ook het materieel van de hulpdiensten kon worden  bewonderd. Zoals brandweer-,  politie- en defensievoertuigen, een Mobiele Eenheid-voertuig, een nooddrinkwatervoorziening, de nieuwe commando-unit van de veiligheidsregio, een waterwerper en een zandzakvuller.    

Deelnemers

U maakt tijdens de Veiligheidsdag kennis met diverse organisaties die zich 24 uur per dag inzetten voor uw veiligheid in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo leveren politie, brandweer, defensie, douane, het hennepteam, Stedin, de buurtpreventiemedewerkers van Smitshoek/Riederhoek, het Rode Kruis, de GHOR, de DCMR, Waterschap Hollandse Delta, Evides, het Centrum voor Jeugd en Gezin, ProRail en het Maasstad Ziekenhuis een bijdrage aan dit evenement. Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) en medewerkers van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV) vertegenwoordigen de gemeente. De informatiekramen stonden verspreid over het terrein.