Veel mensen bij demonstratie in Rotterdam na terreurdaad in Parijs (video)

Veel mensen bij demonstratie in Rotterdam na terreurdaad in Parijs (video)

Na de heftige terreuraanslag woensdag in Parijs waarbij 12 doden waren te betreuren heeft men in Nederland op tientallen plaatsen bijeenkomsten en demonstraties gehouden. Donderdagavond verzamelden zich zo'n 1000 belangstellenden op Plein 1940 waar toespraken waren van onder meer Frank Paauw, korpschef van de politie eenheid Rotterdam, en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Aboutaleb deed een emotionele oproep om te strijden voor vrijheid. ''Wij laten ons niet de mond snoeren, want de Kalashnikov is niet het instrument dat leidt tot vrede en dialoog'', aldus burgemeester Aboutaleb. Er werd door de aanwezigen ruim een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in Parijs.

''Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.'' ''Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen. We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven. Dat we hun angst en woede begrijpen en hun verdriet voelen; dat we deze laffe daad met kracht veroordelen.''

Aboutaleb riep iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen; ''om met mij voor te gaan in de strijd. Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde.''

Bij de demonstratie op het plein waren veel agenten aanwezig, onder hen ook Team Paraatheid. Wildvreemden gaven agenten een schouderklopje als waardering voor het uitoefenen van hun ambt. Bij de aanslag kwamen ook Franse agenten om het leven.