Veel arrestanten na relatief rustige nieuwjaarsnacht in Rotterdam

Veel arrestanten na relatief rustige nieuwjaarsnacht in Rotterdam

Drie officieren van justitie van het Openbaar Ministerie in Rotterdam zijn donderdagochtend begonnen met de beoordeling van de zaken tegen de mensen die op Oudejaarsdag en in de nacht van Oud en Nieuw door de politie werden aangehouden. Donderdagochtend wachtten 121 arrestanten op de beoordeling van de zaak tegen hen. 

Aan het eind van de dag was in 50 zaken een beslissing genomen. Van in ieder geval 16 aangehouden personen zal een rechter-commissaris vrijdag beslissen of deze personen langer vast moeten blijven zitten. Onder deze mannen de zes die woensdagavond werden aangehouden in Dordrecht waar de Mobiele Eenheid moest optreden tegen een groep mensen die met zwaar vuurwerk smeet. Ook wordt vrijdag een man voorgeleid aan de Rechter Commissaris die ervan wordt verdacht zijn eigen huis op het Noordereiland in brand te hebben gestoken. Daardoor moesten ook acht andere woningen wegens brandgevaar worden ontruimd.

De afdoening van de zaken liep enige vertraging op omdat er een storing was geweest in de piketcentrale van de advocaten in Rotterdam. Aangehouden verdachten konden daarom niet meteen contact hebben met een advocaat. Overigens waren lang niet alle zaken gerelateerd aan de Oud & Nieuwviering. Er werden ook mensen aangehouden wegens verboden wapenbezit, huiselijk geweld, inbraken, verkeersdelicten en drugsbezit. Voor geweld en belediging van hulpverleners werden 13 mensen aangehouden. Voor belediging werd onder andere een strafbeschikking van 800 euro uitgereikt. Bij 10 arrestanten was ook sprake van vuurwerkovertredingen.

Vrijdag wordt besloten welke zaken eventueel naar de supersnelrechtzittingen van maandag en dinsdag 5 en 6 januari gaan. In minder ernstige zaken zijn donderdag dagvaardingen voor een speciale zitting in maart uitgereikt. Deze mensen zijn daarna op vrije voeten gesteld.