USAR vetrekt naar getroffen aardbevingsgebied in Nepal

USAR vetrekt naar getroffen aardbevingsgebied in Nepal

Het USAR-team (Urban Search and Rescue) gaat bijstand verlenen met 62 leden om in Nepal inzet te plegen in het zwaar getroffen gebied. Minstens 2000 inwoners zijn omgekomen bij de aardbeving, zo'n 4700 personen zijn gewond geraakt en duizenden lichamen liggen nog onder de puinhopen. 

USAR neemt 8 honden mee en 15 ton aan zoek- en redmateriaal naar Kathmandu. Het USAR-team is gespecialiseerd om in deze gebieden te werken. Zij beschikken onder meer over gespecialiseerde honden die lichamen kunnen opsporen tussen de overgebleven resten van gebouwen en huizen. Nepal en omliggende landen werden getroffen door een beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. In Tibet, India en Bangladesh zijn ook personen omgekomen door de verwoestende beving. 

Men verwacht dat het dodental nog fors zal stijgen. Dorpen en steden zijn door de krachtige beving, de zwaarste sinds 1934, moeilijk begaanbaar. Electra en water is niet meer voorhanden. Ook is de communicatie door modderstromen uitgevallen in de gebieden. Bij de Mount Everest vielen ook doden door een sneeuwlawine. Helikopters hebben wel mensen weten te redden, maar ook kwam hulp voor velen te laat.