USAR.NL verlaat aardbevingsgebied Nepal en keert terug

USAR.NL verlaat aardbevingsgebied Nepal en keert terug

Het USAR.NL team keert terug naar Nederland na haar werkzaamheden in het zwaar, door een aardbeving getroffen Nepal. Reden van de terugkeer is dat de Nepalese autoriteiten besloten de zoekacties te staken. Dit liet het ministerie van BUZA weten vandaag. Duizenden mensen kwamen om het leven en nog eens velen gewonden moesten behandeld worden. Nog steeds worden er mensen vermist in het gebied.

Zaterdagavond vertrok een vliegtuig om het Nederlandse en Belgische reddingsteam op te halen. Op de terugweg naar Nederland zijn er plaatsen beschikbaar voor Nederlanders in Nepal die gerepatrieerd willen worden. Het toestel wordt woensdag terug verwacht op vliegbasis Eindhoven.

Over USAR.NL

Het USAR-team heeft vier reddingsgroepen (SAR group), een staf- en ondersteuningsgroep (Staff and Support group)  en een commandogroep (Command Group). De organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo’n 60 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 135 medewerkers.

De teamleden van USAR.NL zijn in hun dagelijks werk verbonden aan:

· De Veiligheidsregio's Rotterdam-Rijmond, Haaglanden, Hollands-Midden en Zuid-Holland Zuid (brandweer en ambulancediensten);

· De Nationale politie;

· Het Ministerie van Defensie;

 Â· Medisch Centrum Haaglanden.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie draagt bij aan de instandhoudingskosten van het team.  Bij een inzet in het buitenland zijn de kosten voor een inzet voor rekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De opbouw en werkwijze van USAR.NL is afgestemd binnen de Verenigde Naties. Bij de Verenigde Naties is USAR.NL geaccrediteerd en staat zij te boek als heavy team. In de praktijk betekent dit dat USAR.NL inzetbaar is op  zware en complexe reddingsoperaties.