Twee mannen aangehouden in Rotterdam voor plannen aanslag

Twee mannen aangehouden in Rotterdam voor plannen aanslag

Op 17 juni zijn in Rotterdam twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De verdachten werden aangehouden na aanleiding van informatie door de AIVD. In het bericht van de inlichtingendienst stond dat één van de mannen na de ramadan een gewapende aanslag wilde plegen in Parijs. En dat hij zou willen sterven als martelaar en benieuwd was wat hij in het paradijs ging aantreffen.

In het onderzoek werden ook diverse chatberichten onderzocht, hieruit bleek dat zij ook plannen hadden om een aanslag te plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. In de chatberichten kwam ook een foto naar voren van het politiebureau Veranda in Rotterdam. Bij de aanhouding van de twee verdachten zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie maakten de aanhoudingen vandaag bekend. Het gaat om twee mannen van 22 en 27 jaar en hebben de Marokkaanse nationaliteit. Het onderzoek tegen de verdachten is nog steeds in volle gang. Tot vandaag mochten zij alleen nog contact hebben met hun advocaat. Vandaag zijn de beperkingen door de officier van justitie opgeheven. 

Politiechef Frank Paauw, van de eenheid Rotterdam, maakte vandaag bekend geschrokken te zijn. De medewerkers van het betreffende politiebureau zijn geïnformeerd. Hierna zijn de overige medewerkers van de politie Rotterdam geïnformeerd. 

Frank Paauw; "Dit is de eerste keer dat een foto van een politiebureau in een dergelijk onderzoek wordt gevonden. En hoewel met de aanhoudingen de mogelijke dreiging is weggenomen en extra maatregelen niet nodig zijn, geeft dit ons een ongemakkelijk gevoel. Het heeft impact op de eenheid Rotterdam en op de collega's in het hele land. Het doet ons opnieuw realiseren dat de dreiging in Nederland niet voor niets substantieel is en dat collega's daarbij ook een specifiek doelwit kunnen zijn".