Turken protesteren in Rotterdam tegen PKK (video)

Turken protesteren in Rotterdam tegen PKK (video)

Duizenden Turken liepen zondag mee in een demonstratie in Rotterdam-Zuid. Het protest richt zich tegen de PKK, maar ook tegen het geweld in hun vaderland. De demonstranten verzamelden zich op het Wilhelminaplein waar omstreeks 15:00 uur werd vertrokken. De stoet ging via de Laan op Zuid richting het Handelsplein. Uiteindelijk is de demonstratie zonder incidenten verlopen.

De demonstranten spreken zich uit tegen het geweld van de PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê) wat vele mensenlevens heeft gekost door spanningen tussen Koerden en Turken. Een bestand dat er eerder was met de Turkse regering sneuvelde, waarna de strijd zich weer oplaaide. Middels de gehouden demonstratie in Rotterdam willen de Turken een tegengeluid afgeven.

Aanhoudingen
De politie heeft tijdens de demonstratie 1 persoon aangehouden ter zake belediging van een agent. De grote meerderheid van de deelnemers vertrok na afloop van de optocht direct. Er waren enkele groepen die zich nadien richting de stad begaven. Dit resulteerde nog in vijf aanhoudingen voor zaken als het in bezit hebben van een mes, openbare orde verstoring en belediging. In de loop van de avond waren ook de laatste achterblijvers uit de stad vertrokken. Ook was er gedurende de dag extra aandacht voor Turkse en Koerdische locaties in de stad.

PKK in Nederland
In 2012 verstoorde de nationale recherche een vermeend PKK trainingskamp in Zeeland, waar tientallen PKK-leden (zowel uit binnen- als buitenland) werden gearresteerd. 37 opgepakte Koerden werden al snel weer vrijgelaten. Volgens de AIVD krijgen Koerdische jongeren uit Duitsland en Frankrijk in Nederland training voordat zij afreizen naar Noord-Irak. In Nederland zouden de afgelopen tien jaar tientallen trainingskampen zijn geweest met gemiddeld vijftien jongeren per kamp, aldus de AIVD.