Topdrukte voor hulpdiensten tijdens jaarwisseling

Topdrukte voor hulpdiensten tijdens jaarwisseling
Deze jaarwisseling stond de telefoon roodgloeiend bij de meldkamer van de gezamenlijke hulpdiensten Rotterdam Rijnmond. De brandweer en ambulancedienst hebben zich maximaal ingezet. Er is intensief samengewerkt met de Politie en alle gemeenten. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal meldingen gelijk gebleven.

De brandweer is in het tijdsbestek van 31 december 21:00 tot 08:00 de volgende morgen maar liefst 661 uitgerukt. De meeste van deze inzetten betroffen container- en andere buitenbranden. Maar liefst in 39 van de gevallen betrof het een gebouw of woning. Ook ruim 70 voertuigen zijn door de brandweer geblust. 

In Vlaardingen brak er brand uit op de zolderetage van een portiekflat, de brand was lastig te blussen omdat deze in de dakbedekking zich bevond. Door brand en waterschade konden 15 van de 27 ontruimde huishoudens niet terug naar hun woning en hebben de nacht elders door moeten brengen. Ook in Rhoon was er een flinke inzet benodigd van de hulpdiensten, in een feestzaal brak een uitslaande brand uit. De brandweer heeft met man en macht het vuur bestreden en kunnen voorkomen dat de vlammen oversloegen naar naastgelegen gebouwen.

De ambulancedienst is tussen 21:00 en 08:00 totaal 149 keer ter plekke gevraagd bij een incident. Onder de gewonden waren ook 7 vuurwerk slachtoffers te betreuren. 

De hulpdiensten waren goed voorbereid op de jaarwisseling en hebben met maximale inzet van personeel en extra voertuigen alle incidenten afgehandeld. Er is gewerkt met zogenaamde MST's (Multi Surveillance Teams) van de brandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerde welke inzet er nodig was en of er veilig kon worden opgetreden door de hulpverleners. Ook de decentrale meldkamers waren weer actief zodat de meldkamer in het WPC werd ontlast van de container- en buitenbranden en beschikbaar bleef voor de prioriteitsmeldingen. 

Helaas heeft de veiligheidsregio dit jaar ook weer moeten constateren dat het de hulpverleners op sommige plaatsen moeilijk werd gemaakt om onder normale omstandigheden hun werk uit te voeren. Er zijn bij de meldkamer 7 incidenten gemeld waarbij agressie tegen hulpverleners plaats vond. De directeur van de veiligheidsregio Arjen Littooij uitte zijn reactie op deze nacht via Twitter: ''Wanneer komt de tijd dat we gaan stoppen met de oud&nieuw gekkigheid/vuurwerk? Met het instandhouden van deze traditie houden we ook de traditie van de jaarlijks drukste nacht voor de hulpdiensten in stand. 661 brandweer- en 149 ambulance incidenten in een nacht moet je niet willen.''