TFA Holland 2008 in Rotterdam afgewerkt

TFA Holland 2008 in Rotterdam afgewerkt

Zaterdag waren voor de eerste keer in Nederland de TFA (Thoughest Firefighter Alive) kampioenshappen. Zo kwamen vele brandweerkorpsen uit binnen en buitenland naar Rotterdam om te strijden op diverse onderdelen. Met bloed, zweet en tranen vochten ze voor de eerste plaats.

Die ging uiteindelijk naar Rein Mostert, brandweerman Rotterdam-Rijnmond post Hoek van Holland. Van de vrouwen was er maar één die mee deed en die werd ook 1ste, van Kazerne Pottumstraat Rotterdam. De wedstrijden speelden zich af op het terrein van de Erasmus Universiteit. Met speciale dank en inzet aan alle vrijwilligers en de jeugdbrandweer in Rotterdam-Zuid. Dit jaar was Nederland het gastland waar gestreden werd.

Op deze dag werd aan de hand van een viertal, aan het brandweervak gerelateerde onderdelen: conditie, kracht, doorzettingsvermogen en coördinatievermogen van de deelnemers getest. Het uiteindelijke doel van de proeven was om deze zo snel mogelijk af te leggen. In het eerste onderdeel diende de deelnemer zo snel mogelijk twee stralen met een viertal aan elkaar gekoppelde slanglengtes uit te lopen. Na het uitlopen moesten nog twee toevoerslangen opgerold worden. Onderdeel twee werd gestart met honderd mokerslagen met een zware voorhamer. Vervolgens moest ook een parcours worden afgelegd, waarin onder andere een gewicht van 90 kilo over een afstand van 100 meter moet worden verplaatst.

Vervolgens diende zich een onderdeel aan waarin de deelnemer twee ladders moesten plaatsen en vervolgens twee jerrycans naar een verdieping brengen. Daar aangekomen werd een gewicht opgehesen om vervolgens een mondstuk op een straalpijp te draaien. Met het laatste onderdeel gingen de deelnemers via het trappenhuis van een hoog gebouw zeventien verdiepingen te klimmen. Men had voor ieder onderdeel 4 minuten tijd beschikbaar. Eenmaal gestart had de deelnemer tussen ieder onderdeel een pauze van maximaal tien minuten. De deelnemers waren tijdens het uitvoeren van de onderdelen gekleed in blusjas en helm. Deze kleding was afhankelijk van het onderdeel, uitgebreid met ademlucht.