Tanker ramt duwbak

Tanker ramt duwbak

De gemeenschappelijke hulpdiensten hebben ingezet na een melding dat een tanker in de omgeving van de Brienenoordbrug op de Nieuwe Maas tegen een stilliggende duwbak is gevaren. Hierbij is eerder vanmorgen code GRIP 2 afgekondigd. Inmiddels is er afgeschaald naar GRIP 1 en is de lekkage gestopt.

Rond 02.30 uur kreeg de politie melding dat een Duits vaartuig (varende richting Amsterdam), de Triple, motorproblemen aan de hoofdmotor had gekregen. Dit was aan de Oostdijk, ter hoogte van Verolme. De stuurman wilde langszij komen bij een stilliggende duwbak, maar botste er tegenaan. Hierdoor liepen enkele duizenden liters benzine in het water. Er is afgaand tij, richting de Brienenoordbrug en de zee stromend. Direct daardoor kwamen diverse stankklachten uit Rotterdam-Oost (waaronder Kralingse Veer, Capelle en Prinsenland), Ridderkerk en Bergschenhoek.

GEEN GEWONDEN
Het scheepvaartverkeer is direct stilgelegd door de divisie Havenmeester en de zeehavenpolitie. Bij de botsing van de tanker tegen de duwbak is niemand gewond geraakt. Er waren drie mensen aan boord van het schip. De stankoverlast was zeer sterk, maar niet gevaarlijk. Het is te vergelijken met de lucht tijdens het tanken bij een benzinepomp. Er zijn geen gezondheidseffecten opgetreden.

GEEN EXPLOSIEGEVAAR
Omliggende gemeentes zijn geïnformeerd omdat er mogelijk ook stankklachten in de omgeving aanwezig zullen zijn. Intussen is de lekkage gestopt. De brandweer heeft metingen uitgevoerd in de omliggende woonwijken, daar is geen gevaar voor explosie.

INFORMATIE
Er was ook geen explosiegevaar op het vaartuig zelf. De politie heeft eerder geadviseerd om in de directe omgeving ramen en deuren gesloten te houden. Via het informatienummer 0900-8844 zijn zo’n 20 stankklachten gemeld, en is nieuwe informatie gegeven aan de bewoners, zoals het uitzetten van de ventilatie.

GETIJDEWISSELING
In de loop van de ochtend, rond 8.00 uur, vindt er getijdewisseling plaats, mogelijk dat er dan stankklachten van andere locaties zullen binnenkomen.

UPDATE
Intussen zijn er geen klachten meer binnengekomen van stankoverlast. Het advies met betrekking tot ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie even uit te zetten, is opgeheven. Aangezien er nauwelijks tot geen geurhinder meer is, kunnen omwonenden hun woningen weer gewoon ventileren. De brandweer en een bestrijdingsvaartuig hebben gezorgd voor de afdichting van de lekkage. Ook zorgen zij ervoor dat er een ring rondom de boot is gelegd om verdere benzineverspreiding te stoppen. Een politiehelikopter heeft het verspreidingsgebied in kaart gebracht; de verspreiding van benzine is over enkele honderden meters te zien geweest. De benzine zal uit het beschadigde vaartuig worden overgepompt in een ander vaartuig. Onderzocht wordt of dit op de plek zelf kan worden gedaan, of dat het beschadigde schip moet worden verplaatst. Nagenoeg alle benzine is verdampt. Mogelijk dat aan de oevers van de Maas in de komende uren of dagen, bij bijvoorbeeld warm weer, nog restanten waar te nemen of te ruiken zijn. Water- en oeverrecreanten kunnen hiermee geconfronteerd worden.