Stuurloos zeeschip zorgt voor schade in de Rotterdamse haven

Stuurloos zeeschip zorgt voor schade in de Rotterdamse haven

Een stuurloos zeeschip heeft vrijdag op zaterdagnacht enkele schepen geramd. De binnenvaartschepen lagen afgemeerd in de Welplaathaven in de Rotterdamse Botlek. Eén binnenvaartschip kwam daarbij tegen de kade terecht. 

Bij de aanvaring raakte niemand gewond. Echter de bemanningsleden van de binnenvaartschepen waren door de klap flink geschrokken. De schade aan boord van het MTS Chamisa-D is groot. Ook een ander getroffen schip, de MTS Midway, liep schade op aan de achterzijde. 

Het MTS Chamisa-D liep de grootste klap op vanwege de nachtelijke aanvaring. Kopschade en een enorme vlakschade zijn het gevolg waarbij de uitlaat naar binnen werd gedrukt. Trossen waarmee het schip was vastgelegd braken als gevolg van de aanvaring. De materiële schade aan de schepen is aanzienlijk, de uiteindelijke financiële schade moet nog door experts worden vastgesteld. Ingezette duikers inspecteren het schip onder de waterlijn.

Het zeeschip Atlantis Armona raakte stuurloos omdat de motoren waren uitgevallen. Hiernaar is een onderzoek gestart door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).