Storm heeft regio Rijnmond in haar greep

Storm heeft regio Rijnmond in haar greep

De hulpdiensten in de regio Rijnmond hebben vrijdagochtend de handen vol gehad aan de harde wind. Er waaiden bomen om en daken van huizen. Ook de Rotterdamse haven kampte met ernstige overlast. Op de Schakelweg in Hoogvliet waaide het dak van zes woningen. Daarbij raakte een vrouw gewond. Zij moest naar het ziekenhuis.

Aan de Zevenkampse Ring in Zevenkamp moesten twintig mensen hun flat uit omdat de pui van het gebouw eruit was gewaaid. Er dreigden glasplaten te vallen. Overal in de regio waaiden bomen om, waren er problemen met vlaggenmasten, kwamen platen van gebouwen, vielen feestverlichting en verkeerslichten naar beneden en waaiden bloembakken van balkons. Ook lagen in Hellevoetsluis afvalcontainers en schuttingen op de weg.

Net als in de Rijnmond hadden de politie en brandweer in Zuid-Holland-Zuid het ook druk. Daar waaiden ook de nodige bomen om en vlogen dakpannen in het rond. “Tussen 10.00 en 12.00 uur was het spitsuur”, aldus een zegsvrouw. Volgens de politie nam het aantal meldingen vrijdagmiddag af. “Het is beduidend rustiger dan in de ochtend”, aldus een woordvoerder.

Veel overlast op zee en in lucht
De Rotterdamse haven had ook hinder van de harde wind. Bepaalde schepen, zoals grote vaartuigen of schepen die chemicaliën vervoerden, mochten de haven niet in. Dat zei een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam. Veel kapiteins riepen de hulp in van sleepboten. De golven waren echter hoog, waardoor de loodsen moeite hadden hun werk te doen. Op andere plekken duwden slepers grote containerschepen tegen de kant aan, omdat ze anders niet konden blijven liggen. Ook schoten bij boten de trossen los. Een schip ramde vervolgens het remmingswerk bij de kade.

Bij het bedrijf RST is een stapel containers omgevallen. Daarbij raakte niemand gewond. Rotterdam Airport ondervond flinke hinder van de forse wind. Doordat deze haaks op de landingsbaan stond, was het lastig om veilig te landen. Piloten van verschillende toestellen weken daarom uit naar andere luchthavens. “De eerste vlucht is hier rond 12.00 uur geland'', aldus een woordvoerder. Twee toestellen van de Belgische maatschappij VLM zijn uitgeweken naar Antwerpen, een kist van Transavia is geland op Eindhoven Airport. “Dat is de keuze van de piloten zelf'', benadrukt de zegsman. Rotterdam Airport handelt normaal gesproken dagelijks zo'n vijftig commerciële vluchten af.