ss Rotterdam terug op Katendrecht

ss Rotterdam terug op Katendrecht

Het stoomschip ss Rotterdam werd vanavond onder grote belangstelling verwelkomd en mocht genieten van zeer grote publieke belangstelling. Ook in Schiedam was de toeloop groot op de kades. Het in 1958 gedoopt cruiseschip werd vergezeld door vele vaartuigen.

In Rotterdam waren zelfs dranghekken noodzakelijk om de menigte op gepaste afstand te houden. Getoeter en vrolijk gezwaai naar de ss Rotterdam, iets wat 40 jaar geleden heel normaal bleek te zijn. Ook in Hoek van Holland, Rozenburg, Maassluis en Vlaardingen werd zichtbaar genoten door het massaal toegestroomd publiek. Het Derde Katendrechtse Hoofd wordt de definitieve ligplaats van het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerikalijn. Daar wordt er een hotel, restaurants, congresruimtes en een opleidingscentrum ingebouwd. Aan de thuiskomst zijn geen festiviteiten verbonden. De kade waaraan het schip zal afmeren, is niet toegankelijk voor publiek. De officiële opening volgt later. De komende maanden gaat de verbouwing tot hotel en congrescentrum door. Er komen ook restaurants aan boord. De renovatie in Wilhelmshaven te Duitsland van de Rotterdam heeft 175 miljoen euro gekost. Dat geld komt onder meer uit de begroting van woningcorporatie Woonbron.

De Holland Amerika Lijn verkocht de Rotterdam eind jaren negentig aan de Amerikaanse rederij Premier Cruises, dat het schip omdoopte tot de 'Rembrandt' en er nog een paar jaar cruises mee deed, totdat de rederij op de fles ging. In 2000 werd het schip naar de Bahama's gebracht. Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen voorkwam sloop door het schip aan te kopen, maar zijn bedrijf RDM ging niet snel daarna ook failliet.

De Rotterdam werd na het faillissement van de RDM eigendom van het Havenbedrijf Rotterdam, dat het schip in 2005 verkocht aan woningcorporatie Woonbron, de huidige eigenaar. Het schip werd gebouwd bij de RDM, in de perode van 1956 tot 1959. Een jaar eerder, in 1958 werd de ss Rotterdam gedoopt door koningin Juliana.

Tijdens de renovatie brak er twee maal brand uit op het cruiseschip. De eerste was op 25 juni 2008, waarbij een ruimte boven de machinekamer vlam vatte door laswerkzaamheden. 150 Brandweerlieden bestreden de brand. Eerder, in 2007 brak er brand uit op het bovendek van de ss Rotterdam.

In het Zuid-Spaanse Cadiz is de Rotterdam in dok gegaan, waar haar donkerblauwe kleur werd verruild met 28.000 liter duifgrijze verf. Haar donkerblauwe jasje was aangebracht toen het nog voor de HAL voer. Nu zijn de oorspronkelijke kleuren van weleer weer herkenbaar voor een ieder, inclusief goudgele bies op de huid.