Sinterklaas aangekomen in Maassluis; politie verricht arrestaties (video)

Sinterklaas aangekomen in Maassluis; politie verricht arrestaties (video)

Landelijke intocht in Maassluis
Sinterklaas heeft zaterdagmiddag met zijn Pieten vaste voet aan wal gezet in Maassluis. Omstreeks 12:30 uur arriveerde de Pakjesboot 12 in de eerste stad aan de Waterweg. Duizenden kinderen stonden langs de kade de Goedheiligman toe te juichen. De Sint werd welkom geheten door burgemeester Edo Haan van Maassluis.

"Zwarte Piet" discussie
De gemeente verwachtte niet alleen de Goedheiligman maar ook voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Sommige Nederlanders vinden de traditionele Zwarte Piet kwetsend en racistisch, anderen vinden dat onzin. 

Demonstanten, toegangspoortjes en noodverordening
In Maassluis was de binnenstad aanzienlijk afgegrendeld. Op deze manier hoopte de organisatie ongeorganiseerde demonstranten tegen te houden. Iedereen die de intocht wilde bekijken moest door speciale toegangspoortjes. Bewakers konden dan kijken wie er naar binnen en buiten liep. Activisten konden demonstreren in de daarvoor toegewezen vakken. Ook had de burgemeester een noodverordening afgekondigd waardoor mensen sneller opgepakt konden worden. Aan het einde van de middag meldde de politie dat de Nationale Intocht van Sinterklaas in Maassluis zonder enige wanklank was verlopen. De intocht verliep feestelijk en ongestoord.

Tegenstanders zwarte piet opgepakt in Rotterdam
De Rotterdamse politie heeft 198 actievoerders aangehouden. De activisten waren op weg naar Maassluis maar werden tegengehouden. Op diverse locatie's in de stad werden aanhoudingen verricht. Ze wilden demonstreren terwijl dat niet was toegestaan. Antipiet-demonstranten werden door de politie ingesloten en afgevoerd in RET-bussen. Op politiebureau Maassluis werden ze afgeleverd en voorgeleid. Tegen de avond waren er van de 198 arrestanten 197 op vrije voeten, 1 persoon bleef nog langer in arrest vanwege zware mishandeling.