Shell Raffinaderij wordt compleet stilgelegd

Shell Raffinaderij wordt compleet stilgelegd

Afgelopen nacht kreeg Shell te kampen met een stroomstoring hierna vond er een explosie plaats en brak er brand uit in een transformatorhuis. Als gevolg daarvan moest Shell gaan affakkelen om bepaalde bedrijfsprocessen stil te leggen. Omdat het bedrijf te kampen heeft met een stroomstoring konden zij geen stoom op de schoorstenen zetten. Hier ontstonden grote fakkels. 

Vanuit Leiden en Alphen aan den Rijn is de brandweer vannacht ter plaatse geweest om poederblussers aanhangers te brengen. Zo kon de brandweer de brand in het transformatorhuis bestrijden.

Omdat de gehele raffinaderij van Shell en daarmee ook de bedrijven die op het Shell terrein zitten last hebben van de stroomstoring is besloten het gehele terrein stil te leggen. Dit moet vanaf 16:00 zondagmiddag gebeurd zijn. Vanaf dan zullen er 2 a 3 uur lang weer grote fakkels te zien zijn.

De DCMR heeft tot op heden toe maar 28 klachten gehad. Vijf meldingen daarvan waren overdag. Mensen hadden last van de rook en roetdeeltjes. Shell Nederland heeft laten weten dat mensen die roetdeeltjes op hun auto heeft of een ander object op hun kosten kan laten schoonmaken. Het bedrijf vind het vervelend dat de omgeving last heeft van het affakkelen. 

Door dat het bedrijf stroomloos is of gaat, liep de temperatuur in bepaalde ketels van bedrijfsprocessen omhoog. Normaal wordt dit gekoeld door intern pomp systeem maar door de stroomstoring kon dit niet. De brandweer heeft met een blusvaartuig een groot watertransport aangelegd om zo de ketels en installaties te koelen. Ook ligt er vanwege het incident een tweede blusvaartuig standby.

Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Shell is er geen gevaar voor de omgeving en is het effect alleen maar binnen het bedrijfsterrein merkbaar. Wel kan er stankoverlast zijn en kunnen er roetdeeltjes neerkomen in de omgeving.