Scholieren acties; Politie krijgt stenen en vuurwerk om oren

Scholieren acties; Politie krijgt stenen en vuurwerk om oren

De scholierenstakingen in de regio zijn weer voorbij. De meeste leerlingen hebben zich verspreid. Maandag gingen er in heel Nederland opnieuw scholieren de straat op. Ze protesteren tegen de nieuwe norm van 1040 lesuren per jaar.

In de Rijnmond-regio staakten leerlingen in Brielle, Schiebroek, Berkel en Rodenrijs, Papendrecht, Sliedrecht, Dordrecht, Spijkenisse en Rotterdam. De acties hebben hier niet tot grote ongeregeldheden geleid, wel werden er in de Wijk Alexanderpolder stenen en vuurwerk naar de politie gegooit.

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft twaalf scholieren opgepakt voor het gooien van stenen naar agenten, het afsteken van vuurwerk en baldadigheid. In Rotterdam verzamelden zich enkele honderden leerlingen voor het stadhuis.

In Dordrecht zijn enkele abri's gesneuveld, in Papendrecht is een politieauto besmeurd met eieren. De politie Zuid-Holland Zuid heeft geen arrestaties verricht.

Het Maerlant College in Brielle heeft besloten om leerlingen te schorsen die de straat op zijn gegaan. Op andere scholen zijn al wel de namen van de stakers genoteerd, maar is nog niets besloten over de gevolgen.

Elders in Nederland zijn ook stakende scholieren opgepakt door de politie. In Alkmaar gaat het om drie arrestaties, in Haarlem om tien. Ook in Friesland zijn scholieren opgepakt.