Schip vaart tegen Botlekbrug aan in Rotterdam (video)

Schip vaart tegen Botlekbrug aan in Rotterdam (video)

Het zeeschip "Happy Eagle" is in de nacht van woensdag op donderdag tegen de oude Botlekbrug aangevaren. Hoe dit kon gebeuren is niet bekend. De oude Botlekbrug liep flinke schade op, het brugdek is ongeveer 1 meter omhoog geduwd. Ook de nieuwe Botlekbrug zou schade hebben opgelopen door de aanvaring. Het Havenbedrijf Rotterdam stuurde direct incidenten bestrijding vaartuigen naar de Botlekbrug voor assistentie. Ook waren inmiddels twee sleepboten geactiveerd en schoten te hulp. Het schip is niet lek maar liep wel schade op. Hoeveel schade het schip heeft opgelopen is niet bekend. De "Happy Eagle" is een LPG-Tanker en vaart onder een Britse vlag.

Het scheepvaartverkeer op de Oude Maas werd vanwege de aanvaring gestremd. Uiteindelijk lukte het de twee sleepboten om de "Happy Eagle" onder de Botlekbrug vandaan te trekken. Het hef gedeelte stond tijdens het onder door varen omhoog. Toen het zeeschip los getrokken was en op weg was naar een scheepswerf, liet men het hef gedeelte van de Botlekbrug weer zakken. Hieruit bleek dat het hef gedeelte niet meer goed in het wegdek lag.

Auto-, vracht-, trein- en scheepvaartverkeer werden gestremd. Scheepvaartverkeer die geen opening nodig heeft van de Botlekbrug mag gewoon onder de brug door. De Botlekbrug is een belangrijke verkeersader naar de haven van Rotterdam, zeker voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vrachtwagens met gevaarlijke stoffen en het andere verkeer worden omgeleid. Het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, Politie en ProRail zijn ter plaatse in overleg en proberen zo snel mogelijk de brug weer vrij te geven.

Schade
De schade aan de nieuwe Botlekbrug valt mee. Het beton is beschadigd en de uitvoerder schat de kosten op zo'n 20.000 euro. De schade aan de oude brug is een stuk groter. Spoedreparatie's zijn uitgevoerd zodat de brug weer in dienst kan worden genomen. Aan het begin van de middag werd de stremming voor het weg- en scheepvaartverkeer opgeheven.

De Zeehavenpolitie start een onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring.