Rotterdammer aangehouden voor bedreigingen na Turkse couppoging

Rotterdammer aangehouden voor bedreigingen na Turkse couppoging

Een 42-jarige Rotterdammer is maandag 5 september aangehouden op verdenking van onder andere opruiing, bedreiging en vernieling na de mislukte coup in Turkije. De man zou zowel persoonlijk als via social media actief zijn geweest. Bij zijn aanhouding en de zoeking in zijn woning zijn gegevensdragers in beslag genomen.

Speciaal rechercheteam doet onderzoek
In Rotterdam onderzoekt een speciaal politie team onder leiding van een officier van justitie de aangiften en meldingen die zijn gedaan na de couppoging in Turkije in juli. Bij de Rotterdamse politie en OM zijn inmiddels ruim 80 aangiften bekend. Daar zitten zoals het zich nu laat aanzien aangiften tussen die zien op dezelfde uitlatingen, maar er zitten ook meldingen tussen die niet direct leiden tot het vermoeden van een strafbaar feit. Landelijk zijn inmiddels zo’n 175 meldingen en aangiften gedaan.

Meerdere aangiften
Politie en OM voeren een strak en alert beleid om de fundamentele rechtsbeginselen van vrijheid te handhaven. In de Rotterdamse regio zijn naar het zich laat aanzien, meer meldingen gedaan dan in andere regio’s. Dat zou mede veroorzaakt kunnen zijn door het feit dat de politie actief mensen die zich bedreigd voelden, opgeroepen heeft aangifte te doen. Politie en OM hoopten zo ook geruchten en strafbare feiten binnen de Turkse gemeenschap tegen te gaan.  De spanningen binnen de gemeenschap liepen hoog op, leidden tot bedreigingen, intimidatie en vernielingen en daarmee breed gevoelde onveiligheid. Ongeveer de helft van de aangiften ziet overigens op uitlatingen via social media.

Voorgeleiding
De politie maakte met de oproep bekend dat mensen ook bijvoorbeeld een geanonimiseerde aangifte konden doen.  In elk district van de Eenheid Rotterdam coördineren twee rechercheurs de aangiftes. Die worden verzameld en door een team en het openbaar ministerie bekeken op opsporingsindicaties en mogelijke strafrechtelijke acties. De 42-jarige Rotterdammer die vandaag is aangehouden wordt donderdag 8 september waarschijnlijk voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van opruiing, belediging, vernieling, bedreiging en haatzaaien.

Het onderzoek van het speciale politieteam wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden verwacht.