Rotterdammer aangehouden op verdenking van mensenhandel

Rotterdammer aangehouden op verdenking van mensenhandel

Het controleteam Prostitutie en Mensenhandel van de politie Eenheid Rotterdam heeft vorige week vrijdag een 15-jarig meisje uit de prostitutie gehaald. In de buurt is een 20-jarige Rotterdammer aangehouden die ervan wordt verdacht het meisje in de prostitutie te hebben gebracht. De man is inmiddels voorgeleid op verdenking van mensenhandel en door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De politiemensen hadden gereageerd op een seksadvertentie en een afspraak gemaakt met de prostituee voor een zogenoemde cardate. Bij een cardate vindt de prostitutie plaats in de auto van de klant. De politie was dan ook in een onherkenbare auto naar de afspraaklocatie in Rotterdam gekomen. Toen de prostituee in de politieauto stapte, zag de rechercheur dat het Nederlandse meisje erg jong was. Na onderzoek bleek zij inderdaad pas 15 jaar te zijn. Na onderzoek in de omgeving kon de verdachte van 20 jaar in zijn auto worden aangehouden. Bij de aanhouding had de verdachte de werktelefoon van het meisje bij zich. Het slachtoffer is ondergebracht in een gespecialiseerde instelling voor slachtoffers van mensenhandel.

De officier van justitie belast met de bestrijding van mensenhandel is al sinds 2013 in gesprek met in Nederland gevestigde websites via welke prostitutie wordt gefaciliteerd. Bedoeling van de gesprekken is de vormen van prostitutie waarbij sprake is van mensenhandel, tegen te gaan. Door deze bedrijven zijn inderdaad maatregelen genomen om te voorkomen dat wordt geadverteerd met slachtoffers van mensenhandel. De exploitanten van de in deze zaak betrokken website hebben het afgelopen weekeinde actief meegewerkt aan het onderzoek.