Resultaten actie tegen witwassen Rotterdam Zuid bekend

Resultaten actie tegen witwassen Rotterdam Zuid bekend

De politie heeft vrijdag de resultaten bekend gemaakt van de actie tegen ondermijning in Rotterdam Zuid van afgelopen woensdag. Op een parkeerterrein in de omgeving van de Kuip waren diverse diensten, waaronder de politie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en Belastingdienst een groot deel van de middag en avond actief.

De actie was voornamelijk gericht tegen ondermijning, een fenomeen waar de onderwereld vat krijgt op de bovenwereld. Er werd ondermeer gelet op jonge jongens in veel te dure auto's en er werd gezocht naar wapens en drugs. Auto's werden door de diverse diensten minutieus onderzocht, de Douane zette daarvoor onder andere een spanvoertuig in waarmee naar verborgen ruimtes kan worden gezocht.

Motoragenten gingen op basis van vooraf verzamelde informatie op zoek naar voertuigen waar mogelijk criminelen in zouden zitten. De motorrijders gaven vervolgens een volgteken en brachten de voertuigen naar de controleplaats. Ook visten de motorrijders op basis van hun ervaring voertuigen uit het verkeer om aan een nadere controle te onderwerpen en werden bestuurders die verkeersovertredingen begingen binnen gebracht.

De actie leverde uiteindelijk een aardige buit op. Er werden in totaal acht personen aangehouden, vooral voor drugs- en wapenbezit. Door de politie werden ondermeer diverse wapens, waaronder een taser, een ploertendoder en een boksbeugel. Verder werden er XTC-pillen en hennep in beslag genomen.

De diverse diensten namen verder 33 auto's in beslag, 28 daarvan voor achterstallige betalingen, 4 omdat de eigenaren verdacht worden van witwassen en 1 voertuig omdat de Douane er een verborgen ruimte in aantrof. Voertuigen met verborgen ruimtes hebben de laatste tijd de aandacht van de diensten omdat deze voertuigen door de georganiseerde misdaad worden gebruikt voor smokkel van wapens, drugs of grote hoeveelheden contant geld. De Belastingdienst zag woensdag kans om 22.662 euro aan openstaande vorderingen te innen.