Rellen na demonstratie op de Coolsingel in Rotterdam, politie lost meerdere schoten (video)

Vrijdagavond zijn er diverse groepen bij elkaar gekomen op de Coolsingel voor een demonstratie tegen de 2G-wetgeving en het vuurwerkverbod. Het protest werd vanochtend al aangekondigd.

De demonstratie werd al snel grimmig en de politie moest zich genoodzaakt terugtrekken toen zij in het nauw gedreven werden. De situatie escaleerde in korte tijd dusdanig dat er waarschuwingsschoten zijn gelost, uiteindelijk heeft de politie ook gericht moeten schieten. Tijdens de rellen zijn er meerdere politievoertuigen vernield, zeker twee politieauto's werden in brand gestoken. Een camerajournalist welke op de Coolsingel verslag deed van de rellen is geslagen door een demonstrant of demonstranten, hij kwam met de schrik vrij maar wel liep zijn camera schade op.

Op last van de politie is het Centraal Station ontruimd en is het OV in het centrum plat gelegd, tevens werd een noodbevel afgekondigd welke tot 04:30 uur van kracht is gebleven. Om de inzet zo goed mogelijk te kunnen coordineren is er opgeschaald naar "GRIP 2". Op de Coolsingel is de Mobiele Eenheid uren bezig geweest om de demonstranten uit elkaar te drijven, hierbij is ook een waterkanon ingezet.

Ook het Quick Response Team van de Brandweer is ter plaatse gekomen en heeft standby gestaan voor eventuele inzet. Inmiddels zijn meerdere voertuigen en prullenbakken uitgebrand. De politie meldt in de loop van de nacht dat zeker zeven personen waaronder een politieagent gewond zijn geraakt tijdens de ongeregeldheden, de politie heeft minimaal 20 arrestaties verricht. 

Burgemeester Aboutaleb heeft rond middernacht in bijzijn van plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert en Hoofdofficier van Justitie Hugo Hillenaar de pers toegesproken. Hij spreekt van een "orgie van geweld" en spreekt uit dat de demonstranten duidelijk uit waren op een confrontatie met de politie.

AUuXMY.jpg

0lM2R4.jpg

wda8Iq.jpg

cYM6Gx.jpg

LN2sX4.jpg

mgQK60.jpg

HLh475.jpg

O4tz5d.jpg

qkwUEp.jpg

JDyNMi.jpg

oBpUXx.jpg

cnW944.jpg

P8ntvQ.jpg

kPHa2q.jpg

HwgmbE.jpg

hJE3Fb.jpg

vbQCrb.jpg

5P0Kiu.jpg

0vIJp1.jpg

HlP6Va.jpg

gUHaDx.jpg

yanuGX.jpg

76YrIp.jpg