Regionaal kampioenschap THV

Regionaal kampioenschap THV

Zaterdag heeft het regionaal kampioenschap THV (Technische Hulpverlening) plaatsgevonden in Molenaarsgraaf, gemeente Graafstroom. Negen verschillende korpsen uit de regio Zuid-Holland Zuid streden tegen elkaar om de felbegeerde wisselbeker.

Brandweerwedstrijden zijn een instrument om de geoefendheid, saamhorigheid en motivatie van (vrijwillig)brandweerpersoneel op een voortdurend hoog niveau te houden. Dit kampioenschap technische hulpverlening voor de brandweer wordt georganiseerd onder auspiciën van de opleidingscommissie van de Regionale brandweer Zuid-Holland Zuid. De deelnemende brandweerkorpsen zijn de nummers 1 en 2 van de voorselectiewedstrijden in de afzonderlijke brandweerkringen van de regio Zuid-Holland Zuid en de winnaar van het Regionaal kampioenschap THV 2007.

Onder Technische Hulpverlening vallen de veelzijdige werkzaamheden die de brandweer verricht naast brandbestrijding. Voorkomend hierbij is ook het bevrijden van slachtoffers van bijvoorbeeld een verkeersongeval of een ongeval met gevaarlijke stoffen, ongevalbestrijding van een bedrijfsongeval en opruimwerkzaamheden bij stormschade.

De deelnemende wedstrijdploegen werden geconfronteerd met het volgende, in scène gezet, incident; Bij Van den Heuvel Zuivelmachines is tijdens werkzaamheden met een vorkheftruck een koelsilo in de kelder gevallen, doordat de strop afbrak. Een medewerker die bezig was in de betreffende kelder kreeg deze silo op zijn been voet terecht. Aan de andere kant van de loods was iemand bezig met laswerkzaamheden aan een koelsilo. Door de harde klap schrok deze persoon heftig, dat hij naar beneden viel in de silo en een gebroken arm opliep. Een BHV-er merkte dit alles op en belde de 112-alarmcentrale, waarna de betreffende wedstrijdploeg werd gealarmeerd. Aan alle korpsen de taak om binnen de gestelde tijd de slachtoffers op een correcte manier uit hun posities te bevrijden. Dit vanzelfsprekend in de volgorde van noodzaak maar dat en welke tactiek was aan de bevelvoerder en zijn team.

De prijsuitreiking vond om 17.30 uur plaats in een zalencentrum aan de Gijbelandsedijk te Brandwijk. Deze werd verricht door burgemeester van Graafstroom, Dhr. D.R. Van der Borg en Dhr. P.L.J. Bos, commandant Regionaal brandweer Zuid-Holland Zuid. De winnaar werd Maasdam/Puttershoek, respectievelijk gevolgd door Nieuw-Lekkerland en Sliedrecht.