Rechtbank Rotterdam gijzelt NOS journalist

Rechtbank Rotterdam gijzelt NOS journalist

Op bevel van de rechter-commissaris in Rotterdam is Robert Bas in gijzeling genomen. De journalist is niet bereid als getuige vragen te beantwoorden in een lopende strafzaak. Robert Bas is namens de NOS correspondent in Rotterdam. Hij beriep zich donderdagochtend om principiële en juridische redenen op zijn journalistieke verschoningsrecht en gaf bij het verhoor geen inhoudelijke antwoorden. 

Voor journalisten is dit recht van belang om hun bronnen en zichzelf te beschermen. De rechter-commissaris wil met deze gijzeling Robert Bas alsnog een verklaring laten afleggen.

Vergismoord
De strafzaak gaat over de vergismoord op Rob Zweekhorst. De GGZ-Directeur werd januari 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs. De schutter zag hem aan voor een vijand in de drugswereld. De NOS-verslaggever kwam er begin dit jaar achter dat meerdere telefoongesprekken tussen een bron en hem door justitie waren afgeluisterd en dat de verslagen van sommige gesprekken door justitie aan het dossier zijn toegevoegd. Het afluisteren richtte zich op de bron. Zowel de bron als de journalist zijn geen verdachten in de zaak.

Naar aanleiding van de opgenomen gesprekken werd de NOS journalist op verzoek van de advocaat van de verdachte opgeroepen als getuige. Robert Bas heeft bij de rechter-commissaris nadrukkelijk verklaard dat het geven van antwoorden op vragen kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor de journalist zelf.

Persvrijheid
De hoofdredactie van de NOS is geschokt door de beslissing van de rechter-commissaris en spreekt van een aanval op de persvrijheid.

Marcel Gelauff; "We zijn ons er uiteraard van bewust dat het gaat om een ernstig feit en een ingrijpende strafzaak. Wat alleen vergeten wordt, is dat het uiterst onaannemelijk is dat een verklaring van Robert Bas de beoordeling van deze strafzaak zal beïnvloeden en dat vooral wordt vergeten dat de veiligheid van een journalist en zijn bron ernstig in het geding komt".

De NOS staat vierkant achter de beslissing van Robert Bas. Vrijdagmiddag beslist de rechter of Bas langer gegijzeld wordt. Dan wordt besloten of hij langer in gijzeling genomen wordt. Robert Bas laat weten zijn standpunt niet te veranderen. 

Het recht op bronbescherming is voor een journalist van cruciaal belang om zijn functie als waakhond van de democratie te kunnen uitvoeren. Niet voor niets is kortgeleden de wet aangescherpt.