Realistische oefening

Realistische oefening

Op dinsdagavond 28 november 2006 werd er door hulpverleners geoefend op het terrein van Hernesseroord. Dit maal was de hulpverleningsoefening wel erg realistisch, er stond namelijk een pand echt in brand.

Het ging uiteraard om een slooppand. Aan de oefening deden de volgende instanties mee: de brandweer (met vier brandweerwagens), de BHV van de Zuidwester, diverse lotus slachtoffers en de GGD.

Een bewoner was boos geworden omdat hij naar een andere locatie moest worden overgebracht. Uit protest heeft hij zijn kamer in de brand gestoken. Bij deze hulpverleningsactie werd echt gestookt. In de ruimte lagen een aantal poppen als slachtoffer. Daarnaast moesten diverse lotusslachtoffers door de BHV worden gered. De brand sloeg uiteindelijk door naar het dak en de bovengelegen vertrekken. Brandweerlieden moesten op de 1e etage de brand blussen, een slachtoffer reanimeren en een slachtoffer met behulp van een kettingzaag vanachter een deur bevrijden.

Een situatie waar niet vaak genoeg op kan worden geoefend is een ongeval met een personenwagen. Dit scenario ontbrak dan ook niet bij de  hulpverleningsactie.