Rampoefening Voyager

Rampoefening Voyager

In Rotterdam is de rampoefening Voyager woensdagochtend begonnen met een nagespeelde aanvaring tussen een containerschip en een rondvaartboot. Gedurende de dag vinden er meerdere oefeningen plaats.

Bij de Botlekbrug oefenen de deelnemers de dreiging van een terroristische aanval. Op het terrein van ExxonMobil bij de Botlekbrug zijn zogenaamd terroristen binnengedrongen. Volgens het oefenscenario hebben de terroristen een bom bij zich.

De oefening is georganiseerd door de gemeente Rotterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er doen zo’n 2000 ambtenaren, bestuurders en hulpverleners mee. Honderden mensen spelen mee als slachtoffer of toeschouwer. Woensdag aan het eind van de dag was de oefening afgelopen.

Woensdagavond geven burgemeester Opstelten en minister Ter Horst een eerste evaluatie van de oefening en wordt bekend of de verschillende hulpdiensten hun werk goed hebben gedaan.

Voyager is de tweede grote rampenoefening in Nederland. De eerste nepramp onder de naam 'Bonfire' speelde zich af in de Amsterdam Arena in 2005.