Proveniersbom onschadelijk gemaakt

Proveniersbom onschadelijk gemaakt

In de Rotterdamse Provenierswijk is de Engelse vliegtuigbom uit de grond gehaald. Rond 13.00 uur lukte het met behulp van springstof om de ontsteking aan de achterkant van de 500 ponder los te krijgen. Een half uur eerder mislukte de eerste poging, mogelijk omdat de ontsteking te zeer was vastgeroest.

Om 8.30 uur begon de politie met het volledig ontruimen van ongeveer 325 woningen in de directe omgeving van de 500 ponder. De bewoners van nog eens 420 woningen die grenzen aan het ontruimingsgebied, moesten binnen blijven en mochten ook niet voor hun ramen staan. De Proveniersbom lag op 8 meter diepte in de achtertuin van Proveniersstraat 13. Ontmanteling was nodig vanwege nieuwbouw. Trillingen die ontstaan door het heien, zouden kunnen leiden tot een ontploffing van de Engelse blindganger.

Er zijn 125 politiemensen, 25 verkeersregelaars en nog eens 50 man gemeentepersoneel ingezet bij de ontruiming en verzegeling van de woningen in de Provenierswijk. Bij vijf woningen werd niet opengedaan. De politie heeft de deuren geforceerd van die woningen om te controleren of er echt niemand thuis was. Rond 10.30 uur waren alle bewoners en hun eventuele huisdieren weg.

De bewoners zijn via een speciale noodverordening uit hun woningen gehaald. Ze konden kiezen de dag elders door te brengen of te worden opgevangen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Nagenoeg niemand maakte gebruik van de opvangmogelijkheid. De Schiekade was afgesloten en het openbaar vervoer werd omgeleid.

Vanaf 11.30 uur begon de Explosieven- en Opruimingsdienst met de demontage van het explosief. Tijdens de afsluiting van de wijk hielden onbemande vliegtuigjes van het leger de wijk in de gaten.

Rond 15.15 uur werd de bom direct onder escorte van de politie naar de Maasvlakte overgebracht. Daar is het omstreeks 17.30 uur met 65 kilo springstof tot  ontploffing gebracht.