Politievrijwilligers gezocht

Politievrijwilligers gezocht

Honderden reizigers in en rond het openbaar vervoer zijn afgelopen vrijdagochtend aangesproken door de politie. Studenten van de Politieacademie gingen de straat op om nieuwe politiemensen te werven, in het bijzonder vrijwilligers.

In Capelle aan den IJssel, Prins Alexander, Crooswijk, Kralingen en Krimpen aan den IJssel werden op metrostations, in de metro en bij enkele winkelcentrums reizigers en winkelend publiek benaderd. Op Oostplein stond een grote trailer van de politie.De aanwezigheid van zoveel politiemensen wekt de interesse.
Regelmatig worden de politiestudenten aan hun mouw getrokken door nieuwsgierige passanten. “Agent, wat is er aan de hand?”, vraagt een oudere dame die langs metrostation Binnenhof loopt. De politiestudente legt uit dat de politie op zoek is naar enthousiaste politievrijwilligers. De dame in kwestie valt niet meer binnen de functie-eisen (tussen de 18 en 65 jaar), maar ze neemt wel een kaartje mee voor haar kleinzoon “Echt iets voor hem!”, roept ze en ze vervolgt haar weg.

Een paar haltes verderop legt een andere politiestudent een jonge man uit wat er zo mooi is aan het politievak: “Het gevoel dat je daadwerkelijk bijdraagt aan de samenleving. Dat dankzij jou de wereld een stukje veiliger wordt. Dat is mooi. De dankbaarheid van mensen als je iets voor ze hebt betekend. Daar doe je het voor.” De jonge man ziet het wel zitten: “Het lijkt me wel vet. Soms wat spanning en sensatie. Staat nog goed op mijn cv ook!”

Vrijwillig maar niet vrijblijvend
Politievrijwilliger word je niet zomaar. Je moet tussen de 18 en 65 jaar zijn, minimaal een VBO-opleiding hebben en over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Voldoe je aan alle functie-eisen dan volgt een psychologische test, een conditietest, een medische keuring en een milieu- en antecedentenonderzoek. “Het klinkt streng, maar er wordt ook wat van deze mensen verwacht”, licht Wessel Stolle, chef werving en selectie toe. “Politievrijwilligers draaien mee met de wijkpolitie en kunnen voor zeer uiteenlopende zaken worden ingezet. Ze moeten hulp bieden waar nodig, toezicht houden, meehelpen overtredingen en misdrijven te voorkomen en assisteren bij verkeerscontroles en evenementen. Daar staat natuurlijk ook wat tegenover. Naast een opleiding geeft de politie vrijwilligers een jaarlijkse toelage, een uurvergoeding, reiskostenregeling en kledingpakket.

Vrijwilliger aan het woord
Johan van Dijk is in het dagelijks leven onderwijzer. Ondanks zijn drukke baan en zijn gezin draait hij elke week één dienst mee met het wijkteam van Capelle aan den IJssel. Op vrijwillige basis. “Vrijwillig, maar niet vrijblijvend!”, onderstreept Johan. Er is in mij geïnvesteerd met een opleiding en een uniform. Daar moet ook wat tegen over staan. Wil je je werk goed doen, moet je daar ook tijd insteken.”

Al sinds 1994 is Johan politievrijwilliger. “En daar heb ik nog nooit een moment spijt van gehad. Sterker nog, ik begrijp niet dat anderen dit niet willen!” Reden om te solliciteren was voor Johan zijn wens om iets voor de maatschappij te betekenen. Het liefst door iets te doen wat hij leuk vond. Dat de politie hem goed beviel, wist hij al door een stage die hij tijdens zijn opleiding aan de PABO moest lopen buiten het onderwijs.

Dat zijn werk bij de politie zo goed bevalt, is te danken aan de manier waarop het wijkteam in Capelle hem op heeft genomen in de groep en hem ook als een volwaardig wijkteamlid inzet. “Een politievrijwilliger is geen pretagent die je maar bij een evenement aan het hek zet. Natuurlijk kunnen vrijwilligers daar ook voor worden ingezet, maar we kunnen net zo goed op surveilleren, controles uitvoeren en mensen aanhouden.”

In zijn tijd als politievrijwilliger heeft Johan gemerkt dat zijn werk als politievrijwilliger ook echt iets toevoegt aan de veilgheid. “Als je in een politievrijwilliger investeert, krijg je er ook zeker iets voor terug. Neem een reguliere vrijdagavond in Capelle. Dan zijn er twee beroeps in dienst en twee vrijwilligers. Als wij er niet zouden zijn, rijdt er gewoon een wagen minder. Je hebt extra ogen en oren. Daarbij hebben de meeste vrijwilligers allemaal een goede baan en vanuit dit werkveld een eigen expertise. Vanuit de eigen achtergrond en de persoonlijke kennis kan een vrijwilligers soms net even anders tegen de zaken aankijken dan een beroeps. Dat kan voor een verfrissende blik zorgen.”

Voorlopig denkt Johan niet aan stoppen. “Zolang ik de gezondheid en de mogelijkheid heb, zal ik door gaan met het vrijwillige politiewerk. Kijk, je kunt wel op een verjaardag gaan lopen klagen, maar als je de gezondheid en de mogelijkheid hebt, doe er dan wat aan! De politie kan het niet alleen, veiligheid is een taak van ons allemaal.”

Interesse?
Wie belangstelling heeft in een baan als politievrijwilliger, kan voor meer informatie terecht op www.kombijdepolitie.nl. Bij de Banenwinkel aan de Witte de Withstraat 25, 3012 BL in Rotterdam kunt u terecht voor een sollicitatieformulier. Uw sollicitatie kunt u ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..