Politiecommandant blunderde bij rellen Hoek van Holland

Politiecommandant blunderde bij rellen Hoek van Holland

De operationeel commandant van het korps Rotterdam-Rijnmond heeft steken laten vallen in de aanloop naar de ongeregeldheden in Hoek van Holland. Ook heeft hij onvoldoende scherp gereageerd op aanwijzingen dat hooligans het dancefeest Sunset Grooves zouden komen verstoren.

Dat staat in een onderzoek dat Rotterdam heeft laten doen naar de gebeurtenissen in Hoek van Holland van vorige week zaterdag. Toen vielen op het strand een dode en raakten zes mensen gewond. Politiemensen voelden zich bedreigd en losten tientallen gerichte schoten.

Al een dag voor het dancefeest waren er aanwijzingen dat het mis zou kunnen gaan, maar die informatie is niet doorgegeven aan de districtschef en de korpsleiding. De operationeel commandant heeft vervolgens zaterdagavond ten onrechte besloten om geen ME op te roepen, toen hem dat werd gevraagd. Ook haalde hij politiemensen voortijdig terug naar het bureau.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Aboutaleb dat er voorlopige personele maatregelen zijn getroffen. Ook heeft de burgemeester het Crisis Onderzoeksteam opdracht gegeven om een uitgebreid onderzoek naar de rellen in Hoek van Holland te doen. Het onderzoek moet in december klaar zijn. Vrijdag houdt de gemeenteraad een spoeddebat over de ongeregeldheden.